Han Lips

Hoe keken Erland, Humberto en Beau naar zwanenzang Twan?

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de laatste keer RTL Late Night, met Twan Huys.

Han Lips
null Beeld RTL
Beeld RTL

Natrappen is nooit fraai, bedacht Lips zich nadat hij iets te triomfantelijk had opgemerkt dat Twan Huys in zijn laatste uitzending in ieder geval het gesprek van de dag in zijn show had: Huys zelf. En het was ook niet nodig om nog een keer vast te stellen dat RTL Late Night ook nu elke urgentie ontbeerde. Ga er maar eens aan staan, als redactie die net gehoord heeft de volgende ochtend werkloos te zijn.

In plaats daarvan moest Lips denken aan hoe er in huize Galjaard gekeken werd naar de zwanenzang van Huys. Want het was Erland die, als een van zijn laatste wapenfeiten, Twan binnenhaalde. Zou hij spijt hebben?

En zouden ze in huize Van Erven Dorens met z'n allen op de bank hebben klaar gezeten voor de laatste show? Beau werd gepasseerd en reeg vervolgens de successen aaneen. Zou hij opgelucht zijn? En in huize Tan, is daar überhaupt gekeken? Lange tijd kon Humberto het niet opbrengen om zijn oude programma terug te zien. Zou bij hem nu het leedvermaak of het medeleven overheersen?

En toen keek Lips naar zichzelf. Had hij het programma eigenlijk ooit een echte kans gegeven? Had hij geprobeerd om het programma op zijn eigen merites te beoordelen, of had hij meegezongen met de wolven in het bos? De wolven die iedere ochtend voor dag en dauw verlekkerd de nieuwste kijkcijfers hadden doorgenomen om smalend vast te stellen dat er de voorgaande avond nóg minder mensen hadden gekeken dan de dag ervoor? Wat had Huys eigenlijk misdaan, dat hij opeens het mikpunt van hoon en spot was geworden?

Lips was diep in zijn eigen gedachten verzonken geraakt toen hij Huys plotseling de show hoorde afkondigen. En toen wist Lips weer wat er mis was: ook in de laatste aflevering hadden de gesprekken hem geen moment weten te boeien.

Lees ook: 'Mismatch' RTL Late Night en Twan Huys stopt

Kijkcijfers

De allerlaatste aflevering van RTL Late Night met Twan Huys heeft maandag voor een opleving gezorgd in de kijkcijfers van het geplaagde programma. Bijna 800.000 kijkers (787.000) stemden af op de talkshow van RTL 4. Dat waren er flink meer dan een week eerder toen 220.000 kijkers op de show afstemden.

Gemiddeld trok het programma tussen 200.000 en 400.000 kijkers. Op 22 oktober zagen slechts 193.000 mensen RTL Late Night, een dieptepunt, en dat was inclusief uitgesteld kijken. Huys ging tijdens de uitzending van maandag niet in op de exacte reden van het abrupte stopzetten van de talkshow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden