Han Lips

Hoe je wél diplomatie met de Russen moet bedrijven

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Hollandse Meesters Retour.

Hollandse Meesters Retour Beeld NPO 2
Hollandse Meesters RetourBeeld NPO 2

Het had dinsdag de dag van Pia 'donorwet' Dijkstra moeten worden, maar het werd de dag van Halbe 'datsja' Zijlstra: minister af door leugens over zijn Russische relaties.

Met verstikte stem nam hij afscheid van zijn droombaan, maar Lips had geen medelijden: moet je maar niet liegen.

Gelukkig was dindsdag ook te zien hoe je wél diplomatie met de Russen moet bedrijven, in het eerste deel van de vierdelige documentaireserie Hollandse Meesters Retour.

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, werd gevolgd bij haar lobbypogingen om voor een tentoonstelling Hollandse meesters los te krijgen van de ­'grote broer', de Hermitage in Sint-Petersburg.

De Amsterdamse dependance heeft namelijk geen eigen collectie, terwijl de Russische collega van Broers in Sint-Petersburg, Michail Piotrovsky, zijn Rembrandts als Russisch erfgoed beschouwt, omdat ze al eeuwen in de Hermitage hangen.

En dan wilde Broers liefst ook alvast wat Matisses en Picasso's lospeuteren voor volgende tentoonstellingen.

"Dat zijn wel de kroonjuwelen, het is net alsof je het Rijksmuseum om De Nachtwacht komt vragen," besefte ze.

Haar diplomatieke aanpak in Sint-Petersburg begon met het uitdelen van chocoladeletters - de H van Hermitage - om de Russische conservatoren gunstig te stemmen.

Het charmeoffensief in Rusland werd afgewisseld met beelden uit Amsterdam, waar Broers per fiets naar een zakenlunch in Hotel l'Europe ging om sponsors te paaien - de Hermitage krijgt immers geen subsidie.

Broers toonde zich een prima diplomate die ook bereid was tot transparantie bij haar lobbywerk.

Mocht Rutte dus nog een minister van Buitenlandse Zaken zoeken die ook prima met Russen kan omgaan, dan moet hij de Hermitage maar eens bellen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden