Hoe heet is het in het paradijs?

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

Ik heb zo vaak mee­gemaakt – in Italië en Frankrijk, in de Cariben en in Afrika – dat het ergens boven de veertig graden was. Dat is ongemakkelijk en ver­velend, maar ik heb het idee dat wij er in Nederland meer dan anderen over zeuren. Donderdag was er, tijdens de Tour de France, een ‘extra Journaal’ om te vertellen dat het warmte­record was verbroken, al was er onzekerheid over de juistheid van de meting.

Er zijn verschillende redenen waarom wij erover zeuren.

Vermoedelijk speelt onze ­Bijbelse achtergrond mee. Te grote hitte associëren wij met de hel, dus met straf. We hebben ons immoreel gedragen en God of Allah, en wie weet beiden, straffen ons nu met de eerste vlammen van de hel.

In bijna alle religies komt na zo’n eindstrijd, als alles weer schoon en netjes is, de grote verlossing, maar of wij die deelachtig zullen worden, is onzeker. Kortom: we zijn kinderlijk bang voor te mooi weer.

Het is vreemd, als wij 39,2 hebben, hebben we koorts. Maar nu heeft het weer koorts. Daarom wordt er ook beweerd dat het klimaat, dat het weer veroorzaakt, ziek is. En wie heeft het klimaat ziek gemaakt? Wij. En daarom moeten wij gestraft worden.

“De komende jaren zullen er wel vaker records worden verbroken,” celebreert een klimaat­priester, “en dat is onze schuld, onze grote schuld. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!”

Het vreemde is dat het in het paradijs behoorlijk zonnig moet zijn. In de Koran vond ik mooie beschrijvingen over de tuinen in het paradijs met prachtige bananenbomen en zo en ‘langdurige schaduw’ (soera Al Waqi’ah 56, vers 1040).

In de Bijbel herinnerde ik me een beschrijving van het Hof van Eden, maar die vind ik bij nader inzien tamelijk karig. ‘De HEERE God had het niet doen regenen op de aarde, en er was geen mens geweest, om den aardbodem te bouwen. Maar een damp was opgegaan uit de aarde.’ (Genesis 5 en 6). Geen mensen, geen schuld. Damp…

Interessant trouwens dat onderzoekers hebben bestudeerd waar dat Hof van Eden misschien was. Ze kwamen uit bij Syrië… waar de vluchtelingen vandaan komen.

Kortom: toen de mens werd geschapen, schiep Hij een Zeur die als hij het paradijs ­bereikt, verlangt naar oorlog, en tijdens oorlog verlangt naar het paradijs.

Daarom smeken wij om zon en voelen ons met hitte gestraft.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden