Lezersbrief

'Hoe gaat de wethouder de bouwwoede handhaven?'

Paroollezers Leen Keizer, Fike van den Burght en Herman Drenkelford laten zich uit over de maatregelen tegen bouwwoede.

Beeld Rink Hof

Bouwwoede I
Wethouder Van Doorninck kondigt in Het Parool van woensdag aan dat de gemeente vat wil krijgen op de bouwwoede. We zijn blij met deze stap, maar die gaat niet ver genoeg en roept moeilijke uitvoeringsvragen op.

Zo zegt Van Doorninck dat het niet de bedoeling is dat in één straat vijf huizen een souterrain krijgen. In de Valeriusstraat, Eerste Helmersstraat en Vondelstraat zijn per straat al meer dan twintig kelderbakken gebouwd. We zijn dus al flink over de grens van de wethouder heen. Ook zegt ze dat jonge gezinnen moeten kunnen uitbouwen.

Hoe gaat de wethouder dat handhaven? Investeerders weten er wel raad mee. Op een bijeenkomst met de wethouder en stadsdeelbestuurders in oktober hebben we verteld over de scheuren, verzakkingen, wateroverlast en verstening van onze binnentuinen. We hebben aangeboden samen met de gemeente naar oplossingen te zoeken.

Daarop heeft stadsdeel West een klankbordgroep met bewoners ingesteld. Van de wethouder geen bericht. We moeten nu in Het Parool lezen wat haar plannen zijn. Dit college heeft democratie hoog in het vaandel staan, maar samen met betrokken bewoners zoeken naar oplossingen voor de bouwwoede, dat gebeurt niet.

Op onze verzoeken om gesprekken met de wethouders Van Doorninck, Ivens en Dijksma kregen we uitsluitend ontvangstbevestigingen. Ondertussen hebben de stadsdeelbesturen van Zuid en West alweer honderden vergunningen afgegeven voor kelderbakken, uitbouwen, dakterrassen en optoppingen.

Hoezo klimaatverandering? Hoezo succesvol gemeentelijk rainproofbeleid? We denken dat de plannen beter kunnen en we zijn benieuwd of de gemeenteraad vindt dat de voorstellen van de wethouder voldoende zijn. Ons aanbod om samen met de gemeente te werken aan het heel houden van de stad, staat nog steeds.

Leen Keizer en Fike van der Burght, initiatiefgroepen Stop de Bouw­woede in Oud-Zuid en Oud-West

Bouwwoede II
Waarom schrijft men steeds over een zogenaamde bouwwoede (Het Parool, woensdag)? De Amsterdammer pikt het niet meer en de politiek schijnt het ook beu te zijn. Het lijkt wel of de stad iets ernstigs aangedaan wordt. Waarom, vraag ik mij af? Ziet men dan niet de vele voordelen van verbouwingen?

De panden worden fraai opgeknapt en na een goede opknapbeurt is soms twintig tot dertig jaar geen groot onderhoud meer nodig. Mensen die investeren in hun eigen woning, passen er beter op en gaan er voorzichtiger mee om. Ze worden gelukkiger in een mooiere omgeving en zijn blijer als zij hun eigen woning meer op maat kunnen gebruiken.

Verbouwen is goed voor de werkgelegenheid (denk aan alle schilders en timmermannen) en ook voor alle leveranciers van bouwmaterialen. Men kan de woningen energiezuiniger, beter geïsoleerd en groener maken.

Natuurlijk zal een buurman overlast ondervinden van een verbouwing, maar dat is tijdelijk. Laten we stoppen met dat zure geklaag. Toen de grachtengordel werd gebouwd, was er ook vast veel overlast, maar zie wat het heeft opgeleverd. Laten we trots zijn dat Amsterdam steeds mooier wordt. Ik gun iedereen een dakkapel, een uitbouw in de tuin en/of een nieuw souterrain.

Herman Drenkelford, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden