Derk Sauer

Hoe corona zich via de elite als een veenbrand door Rusland verspreidt

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

Oeljanovsk is een industriële stad aan de Wolga en ontleent haar bekendheid vooral aan het feit dat Vladimir Oeljanov Lenin hier werd geboren. Corona leek hier ver weg, tot de zoon van het plaatselijke parlementslid Mikhail Rozjkov naar huis terugkeerde. Hij zat – zoals veel kinderen van de Russische elite – op een kostschool in Engeland.

Het zoontje werd onwel en pa bracht hem naar het plaatselijke ziekenhuis. Of liever: naar verschillende ziekenhuizen, want een coronatest bleek moeilijk te vinden in Oeljanovsk.

Het zoontje werd positief getest en was daarmee patiënt nummer één.

Veel verderop in Boerjatië, op de grens met Mongolië, werd de plaatselijke supermarktmiljonair en parlementslid Vadim Bredni ziek. Hij was een week eerder via Moskou uit Duitsland komen vliegen.

Voordat hij zich bij een militair ziekenhuis meldde, had Bredni volgens een reconstructie van de plaatselijke GGD 232 mensen ontmoet, waaronder een groep bloggers en kiezers.

Bredni’s vrouw en twee dochters hadden zich inmiddels ook laten opnemen. Allen waren positief getest en het virus verspreidde zich snel in Boerjatië.

En in Basjkirië, een deelrepubliek bij de Oeral, drong het coronavirus door dankzij een lokale zakenman die op een cruise was geweest.

Zo is de lijst moeiteloos langer te maken hoe het coronavirus zich via de Russische elite als een veenbrand door Rusland verspreidt.

In dit land, waar de welvaartsongelijkheid toch al gigantisch is, heb je nog een kloof tussen arm en rijk: de coronakloof. De meeste Russen zijn weinig mobiel, en zonder het gereis van de boven hen gestelden zou er weinig aan de hand zijn.

De regionale elites – die toch al onder vuur liggen vanwege de vele corruptieschandalen – zijn nu helemaal de gebeten hond.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden