PlusColumn

Hoe Ajax de voorbije twintig jaar heeft gepresteerd

Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Ik heb even zitten tellen om te laten zien hoe Ajax de voorbije twintig jaar, sinds het einde van het tijdperk-Van Gaal en de beursgang, heeft gepresteerd.

1. Landstitels. Ajax is sinds 1998 zeven maal kampioen van Nederland geweest. Bijna twee maal zo vaak (dertien keer) lukte het niet. Daar zat ook een zesde plaats bij, en een vijfde. En een record­periode van zeven jaar droogte tussen twee titels (2004-2011). De periode 2014-2019 gaat alweer aardig in die richting.

2. 'Europa'. Twee keer maakte Ajax werkelijk indruk (Champions League 2002-2003, Europa League 2016-2017). Twee campagnes waren naar behoren (2005-2006, 2008-2009). Veertien keer viel het tegen, met in totaal dertien uitschakelingen door clubs met een lagere Uefa-coëfficiënt en minder geld dan Ajax (denk Lausanne, Kopenhagen, Club Brugge, Slavia Praag, Rapid Wien en Rosenborg).

3. Trainers. Erik ten Hag is Ajax' twaalfde hoofdtrainer sinds 1998 (plaatsvervangers ad interim niet meegeteld). Zijn elf voorgangers verdwenen allemaal op onplezierige wijze van het toneel: ontslag, zelf ontslag genomen of na conflict.

Conclusie: de club die in ongeveer alle denkbare opzichten de grootste is van Nederland en de grootste sportieve slagkracht heeft, heeft zich ontwikkeld tot hardnekkige underachiever. Een politieke partij, bovendien: steeds maar weer verkiezingen, steeds een ander regeerakkoord. Het aantal rapporten en commissies heb ik niet geteld.

PSV is de stille, onopvallende jongen die rustig zijn werk doet en altijd een zeven haalt. Ajax is de knappe praatjesmaker die van zichzelf weet dat hij goed leren kan en daarom de hele tijd achterstevoren op zijn stoel zit te zwetsen tegen de meiden achter hem. Resultaat: blijven zitten in atheneum en met de grote studiebeslissingen voor de deur een serieus probleemgeval.

"Hij kan eigenlijk alles," zegt de mentor, "maar ik dring niet tot hem door. Zorgelijk."

Moeder, huilend: "Radeloos word ik ervan. Maar ja, het blijft toch je kind."

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden