Massih Hutak.

Hipsters buying houses from arbeiders

PlusMassih Hutak

Er is een nieuw hoofdstuk aangebroken in de uitverkoop van Noord. Ook dit hoofdstuk kenmerkt zich door communicatie die op alle mogelijke manieren kennis van en respect voor het stadsdeel tekortschiet. Er staat maar één ding centraal: geld.

Het hoofdstuk heet Republica Amsterdam, het nieuwe woon- werk- en recreatieproject in Buiksloterham. Eén blik op de site van Republica doet vermoeden dat er door hogere machten een collectief is samengesteld van de laatste mensen die niet doorhebben hoe gentrificatie Noord, en de rest van de stad, berooft van haar ziel. Of mensen die dat juist goed doorhebben en niets liever willen dan die agenda domineren.

‘Republica mixt elegante vormgeving en circulaire ambitie tot een prachtige, doordachte compositie van woningen, pleinen, straatjes, een hip hotel en ruimte voor creatieve bedrijvigheid.’ Ik weet niet hoe het met uw circulaire ambitie zit of hoe doordacht de compositie van woningen, pleinen en straatjes in uw buurt is, maar volgens mij staat hier dat er een wijk wordt gebouwd waarbij wordt nagedacht over wat waar moet komen en waarom. Chapeau.

‘Republica is een stadse oase in de ronkende Amsterdamse wijk Buiksloterham, waar je door de vele ontmoetingsplaatsen en gedeelde voorzieningen de vriendschappelijke warmte van een Amsterdamse stadsbuurt ervaart.’ Met ‘ronkende Amsterdamse wijk Buiksloterham’ bedoelt men natuurlijk die ene wijk in Noord waar zelfbouwkastelen van huizen staan op een paar honderd meter afstand van wijken waar decennialang noch de sociale huurwoningen zijn onderhouden, noch naar de bewoners is omgekeken.

Ik sprak ik een mevrouw die in één van die kastelen woont en zij zei met opluchting dat het zo’n ‘eilandje’ is daar waar je ‘gelukkig’ niet wordt geconfronteerd met allerlei misstanden ‘omdat dat het wonen voor de Buiksloterhammers een stuk onaangenamer zou maken.’ Tot zover de ‘vriendschappelijke warmte van een Amsterdamse stadsbuurt’.

Ik maak mezelf, zoals altijd, wijs dat dit soort taal is doordrenkt van ironie, maar helaas. Een blik op de website van de ontwikkelaar Banlieu (what’s in a name) leert dat ironie wel degelijk wordt bedreven, maar niet in dienst van Noord. Natuurlijk niet. Voor een partij in een machtige positie is niets zo bevredigend als lekker omlaag schoppen.

Op de site is namelijk de ‘hoodmap’ van Amsterdam te zien waar Noord wordt gekenmerkt met ‘hipsters buying houses from arbeiders’ en ‘nobody ever goes here’. Alles voorbij Bos en Lommer wordt bestempeld als ‘Ghetto’ en Amsterdam-Zuid wordt geduid met enkel het predikaat ‘heel leuk’.

Banlieu belooft met Republica Amsterdam een ‘new North state of mind’. De gebouwen hebben namen als Fat Lady en Short Guy. Samen vormen zij ‘het meest bruisende en ontspannen stadstaatje van Amsterdam-Noord’.

Mijn buurt breekt. Mijn gemeenschap breekt. Mijn hart breekt.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden