Lezersbrief

'Hij keek niet weg, zo'n vriend gun ik iedereen'

Paroollezer Liamaria Bolte is iemand nog altijd dankbaar die niet wegkeek toen hij haar #MeToo hoorde. 'Als de ander nog niet bij machte is om zichzelf te verdedigen, gun ik iedereen zo'n vriend.'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Aan het einde van een workshop op de Nyenrode Business Universiteit doe ik nog een rondje. Een jongeman vertelt: "Jij zei dat toekijken en nietsdoen in feite toestemmen is. Dat heeft mij geraakt. Ik wil dat niet meer. Ik kijk niet langer weg. Ik ga er nu iets van zeggen in mijn team."

Ik ben lang geleden in mijn eigen huis verkracht door een kennis. Ik heb nog veel meer nare herinneringen, over een gymleraar, ballet­pianiste, regisseur en collega-acteur. Meestal dacht ik dat het er gewoon bij hoorde. Vriendinnen overkwam hetzelfde.

Een jaar of tien geleden werd ik op een zonnige ochtend in Bakkum aangerand door een vriend van vrienden. "Ik heb er recht op, ik wil jou al jaren." Ik heb een verkrachting kunnen voorkomen door te gillen en te blijven praten.

Die zomer had tropische temperaturen, maar ik zat met een vestje hoog dichtgeknoopt op terrasjes, ogen neergeslagen. Ik was bang ­geworden. Dat was hét teken om in actie te komen.

Deze keer ben ik met een vriendin naar de politie gegaan om aangifte te doen. "Ik wil je erop wijzen dat je een jaar lang opnieuw je verhaal zal moeten doen en er steeds weer mee zult worden geconfronteerd en zult worden bevraagd. Wil je dat?" Nee, dank u, agente, zo'n jaar wilde ik niet.

Confrontatie
Toen heb ik het zijn vrienden verteld. Die ene vriend is met hem gaan praten, hij had hem vaker op feestjes te ver zien gaan en geloofde mij. Hij heeft hem aangesproken op zijn gedrag en is daarna met zijn vrouw gaan praten.

Eerst was het niet waar en toen was het verhaal dat ik hém verleid had. Dat laatste was de waarheid volgens zijn vrouw. Ik danste zo... ik lachte zo... dus... Ik begrijp heel goed dat ­ze dát verhaal liever geloofde. Ze kon bijna niet anders als ze haar ­gezin, haar huis, in stand wilde houden.

Ik stelde die vriend voor om met mijn aanrander een confrontatie aan te gaan. Ik wilde hem in het bijzijn van die vriend laten zien wat het ­effect op mij was. De aanrander weigerde.

Mijn vriend keek niet weg en ging het gesprek met hem aan. Ik ben hem daar nog dankbaar voor. Hij snapte, toen hij een MeToo hoorde, het Elfde Gebod: gij zult niet toekijken. Als de ander nog niet bij machte is om zichzelf te verdedigen, gun ik iedereen zo'n vriend.

Liamaria Bolte, trainer, coach en ­acteur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden