Lezersbrieven

'Hier liggen dus de prioriteiten van de linkse coalitie'

Lezers van Het Parool reageren op de verwijdering van de letters I amsterdam van het Museumplein. 'Opgeruimd staat netjes.'

De laatste foto voor de letters I amsterdam op het Museumplein Beeld ANP

GroenLinks heeft het voor elkaar. De gehate 3D-letters op het Museumplein zijn verwijderd en daarmee is een eind gemaakt aan het doorgeschoten individualisme. Dat men een populaire toeristenattractie heeft gesloopt, vindt onze gemeenteraad minder boeiend.

De Amsterdammers weten nu in ieder geval wat voor vlees ze in de kuip hebben en waar de prioriteiten liggen van de linkse coalitie. Ons stadsbestuur hecht geen waarde aan de handhaving van een parlementair besluit als het boerkaverbod, maar de stuitende tekst I amsterdam moest zo snel mogelijk weg.

Niet het individualisme is doorgeschoten, maar de idiotie van onze wereld­vreemde regenten.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Amsterdammers, gefeliciteerd. We hebben het prachtige onbedorven uitzicht op ons culturele erfgoed, het prachtige Rijksmuseum terug. Ga vooral allemaal weer eens kijken op het Museumplein, hoe mooi het eigenlijk is.

Marieke Duppen, Amsterdam

De letters weghalen leek mij al tijden een uitstekend idee. Ik liet het thuis aan tafel even vallen: "De I amsterdamletters zijn weggehaald".

Verrast hoor ik hun stelligheid aan. Mijn zoons van 13 en 15 vinden het jammer! Er verdwijnt weer een stukje van hun Amsterdam. Toen ze klein waren stapten ze altijd even van de fiets om op de letters klimmen.

Als echte Amsterdammers zullen ook zij weer roepen dat Amsterdam Amsterdam niet meer is. Alles verandert. En ze hebben gelijk! Kleine ­jongens groot geworden in hun eigen mopperstad!

Maarten Kok, Amsterdam

Wat een onvergeeflijke fout, wat een kul, wat een nonsens: die letters zouden symbool staan voor het massatoerisme en individualisme.

Nog nooit zulke bullshit gehoord.

Massatoerisme? Dat blijft heus wel, want de toeristen komen voor het Rijks. Wees blij dat er nog iets leuks voor of na het bezoek aan onze nationale schatkamer te doen is; en het spreidt de toeristenstroom.

Maar 'individualisme'? Uit wiens koker komt zuks? Dit slaat toch nergens op? Volgende maatregel van GroenLinks is nu natuurlijk de ­Westertoren slopen om te beletten dat daar toeristen heen gaan om hem te beklimmen.

Sloop het orgel van de Nieuwe Kerk, want er gaan toeristen heen voor de zomerconcerten op een wereldberoemd orgel.

De bijl in het Concertgebouw - daar wil GroenLinks ook geen toeristen heen. Demp de grachten, dan ben je van de grachtengordel af.

Verplaats het Anne Frankhuis naar Nieuw-West, ben je van die drukte in de binnenstad af. Ik wil dat die letters er gauw weer komen. Wie nog meer?

Charles Rutz, Amstelveen

Eindelijk weer eens een prachtig uitzicht op het Rijksmuseum, opgeruimd staat netjes.

Vera de Nijs, Amsterdam

Afscheid van de letters I amsterdam

De beroemde rood-witte letters I amsterdam zijn maandagochtend dan echt weggehaald van het Museumplein. Rond 08.00 uur begon de voorbereiding, een half uur later stonden ze op de vrachtwagen.

Hoewel juist het marketingaspect het stadsbestuur een doorn in het oog was, wist Amsterdam Marketing zelfs van het weghalen van de letters nog een marketingstunt te maken.

De I amsterdam-letters op het Museumplein waren goed voor gemiddeld zesduizend selfies per dag. Ze waren een schaamteloos gekopieerd succes.

Het Parool ontving eerder dit jaar al veel lezersbrieven na de aankondiging dat de letters van het Museumplein zouden verdwijnen. Lees ze hier terug: 'Nooit begrepen dat het Rijks niet ingegrepen heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden