Column

'Heteronormativiteit. Bah... Walgelijk'

null Beeld Wolff
Beeld Wolff

"Ik vind dat we er een debat over moeten voeren, Theodor. Over MeToo, over ons koloniale slavernijverleden, over de diversiteitsproblematiek, klimaatverandering, daar moeten we over debatteren."

"Je bedoelt nu?"

"Ja, nu! Theodor. Jij wilt er niet over debatteren, maar dat moet."

"Ok... nou... begin maar."

"Goed, dit is mijn stelling: We moeten af van het witte heteroseksuele superieuriteitsdenken door witte mannen waardoor witten altijd de voorkeur zullen geven aan heteroseksuele andere witten waardoor ze elkaar voortdurend de bal toespelen en zodoende discrimineren zij onbewust allerlei groepen, zoals zwarten, zwarte homoseksuele mannen, vrouwen, zwarte lesbische vrouwen, en andere minderheidsgroepen zoals moslims, en nog niet nader genoemde lbhgi-mensen, kanslozen en kansarmen en andere slachtoffers van het kapitalisme."

"Ja ja... en wat moet ik nu doen?"

"Hierover met mij debatteren, want het debat moet gevoerd worden."

"Aha... nou... Ik ben het er niet mee eens... ik..."

"Stop! Dit bedoel ik nou. Je illustreert perfect waar we het over moeten hebben. Heteronormativiteit. Bah... Walgelijk. Ik heb zo'n hekel aan jou impliciete bias."

"Impli... impliciete bias?"

"Je onbewuste vooroordelen. Waardoor alles een stereotiep wordt. Dat je dat zelf niet ziet."

"Ik... ik..."

"Je bent maar bezig met sociale conditionering waardoor je steeds meer vooroordelen genereert. En omdat het onbewust is, heb je zelf niet door dat je dat doet."

"Nou, ik heb over bepaalde zaken opvattingen, en..."

"Ja, de verkeerde opvattingen. In wat voor wereld leef jij, vraag ik me wel eens af. Het kan door je leeftijd komen, dat sluit ik niet uit, maar uit jouw hele alphagedrag blijkt een toxische masculiniteit."

"Een wat?"

"Een toxische masculiniteit. Een constant streven naar dominantie. Ik merk het als ik met je praat. Je kunt niet anders dan mij, als vrouw, als mindere zien, omdat je mij wilt overheersen."

"Ik dacht het niet!"

"Jawel! Dat merk ik toch. Het feit dat je het niet wilt geloven toont al je dat je vindt dat jij gelijk hebt, en ik niet. Je ontkent mijn waarheid. Jij wilt alleen maar worden bevestigd in je eigen gelijk. Confirmation bias, noem ik dat."

"Zijn we nu al aan het debatteren?"

"Ja, en ik blij dat ik heb aangetoond hoe verwrongen je denken is, hoe jij alleen maar kunt denken in je eigen kleine denkraampje, in je eigen hummeldebubbeltje dat je hebt volgepropt met vooroordelen."

"Nou... dank je dan voor dit debat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden