Lezersbrief

‘Het wordt raadsleden onmogelijk gemaakt vragen te stellen’

Volgens de Amsterdamse Rekenkamer en fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen Wil van Soest is de Gemeente Amsterdam niet transparant.

Volgens de Amsterdamse Rekenkamer en fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen Wil van Soest is de Gemeente Amsterdam niet transparant.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Volgens de Amsterdamse Rekenkamer en fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen Wil van Soest is de Gemeente Amsterdam niet transparant.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

‘Onterecht wordt massaal informatie aan het publieke debat onttrokken,’ is de conclusie van de Amsterdamse Rekenkamer. In het vlijmscherpe rapport Geheimhouding, eind oktober gepubliceerd, staat dat het stadsbestuur met regelmaat informatie geheim verklaart, terwijl daar geen gronden voor zijn. De rekenmeesters concluderen zelfs dat het college de ambtenaren in strijd met de wet laat handelen.

Deze schokkende conclusies staan haaks op eerdere uitspraken en beloftes van burgemeester Femke Halsema. Zij deed namelijk meermaals de toezegging dat het stadsbestuur het principe ‘openbaar tenzij’ zal hanteren om zo transparant mogelijk te zijn. Daar blijkt in de praktijk niets van terecht te komen.

Het is mij natuurlijk al eerder opgevallen dat zaken de laatste jaren te pas en te onpas ‘geheim’ worden verklaard. John Bijl, raadsdeskundige en autoriteit op dit gebied, is daar in NRC Handelsblad helder over: ‘Niet zelden gebruikt een college of ambtenaar oneigenlijke gronden om stukken geheim te laten verklaren.’

Naar aanleiding van mediaberichten wilde ik graag invulling geven aan mijn controlerende rol als raadslid. Ik stelde raadsvragen aan het college, maar wie schetste mijn verbazing? De raadsgriffie stuurde de vragen ‘retour afzender’ en weigerde ze in te dienen. “Het onderwerp komt op korte termijn aan de orde in de raad,” kreeg ik als ‘argument’ terug.

Wat is dit voor waanzin? Dat betekent dus dat elk onderwerp dat gevoelig ligt, geagendeerd wordt waardoor het de raadsleden onmogelijk wordt gemaakt raadsvragen te stellen. De tijd haalt vervolgens de actualiteit in en de lastige onderwerpen verdwijnen als sneeuw voor de zon in de krochten van het stadhuis.

Dat is regelrechte obstructie van de democratie. Het zogenoemde ‘vragenrecht’ is bijkans het belangrijkste recht wat een raadslid heeft. Deze gang van zaken bewijst precies naar wat de Rekenkamer in haar rapport heeft geconstateerd.

De betonrot in de Stopera baant zich met gezwinde spoed een weg door het democratische proces en brengt de controlerende rol van de gemeenteraad in dezelfde staat als de Amsterdamse kades en bruggen. Hoog tijd voor groot onderhoud dus!

Wil van Soest, fractievoorzitter Partij van de Ouderen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden