Yasmina Aboutaleb Beeld Agata Nowicka
Yasmina AboutalebBeeld Agata Nowicka

Het werd een zware avond in café De Nieuwe Anita

PlusOpinie

Yasmina Aboutaleb (29) rapporteert op dinsdag en donderdag vanuit de stad.

Terwijl anderhalve man en een paardenkop zich in café De Nieuwe Anita verheugde op de komst van Anna ­Rune, de winnaar van De beste singer-songwriter van Nederland, stond de zangeres in een gehuurde ­Renault vast op de A10. Een van de eerste tekenen dat het een zware avond zou worden.

De van origine Vlaamse zangeres was wel vaker in Amsterdam geweest, maar niet in dit café. Ze had geen idee wat haar te wachten stond. Het was een vriendendienst voor haar manager, die had ze inmiddels, en alle groten der aarde zijn klein begonnen - liever niet natuurlijk, maar het schijnt erbij te horen.

Huiskamercafé De Nieuwe Anita is absoluut klein te noemen. De stoelen zijn doorgezakt. De bar is beplakt met koperen munten van vijf cent. Bloemetjesbehang op de muren. En het tarief voor concerten is twee euro, te voldoen in de rieten hoed van het meisje bij de deur.

Toen ze binnenkwam met een soort surfboardtas op wielen en nog andere tassen en koffertjes, werd haar het podium gewezen. Een klein fluwelen tapijtje dat deed denken aan de witte stip bij Idols. Om het kleedje heen was, bij wijze van showelement, een witte lichtslang gedrapeerd.

De zangeres zei niets, plugde haar instrumenten in en liet zich aankondigen door een schreeuwende jongeman. Hij vond het een grote eer dat ze er was en moedigde mensen aan meer geld in de rieten hoed te leggen als het concert hen beviel.

Haar manager, een man met een elviskuif en een geel hawaïshirt, gaf haar een vette knipoog.

Anna Rune ging achter haar keyboard zitten. Ze sloot haar ogen - ik denk dat ze ons probeerde weg te denken - en zong het ene na het andere zeer persoonlijke liedje. Toen het publiek moest lachen om enkele geluidjes die haar drumpad produceerde, bleef ze uiterst charmant. Ook toen de barman riep dat hij haar niet kon verstaan. "Fluit?! ik begrijp het niet hoor!" Het liedje was geschreven voor Fleur. Anna Rune toonde zelfs zelfspot. Toen iemand bij de aankondiging van haar nieuwe single wild begon te klappen, zei ze: "Dat is vast mijn manager."

Na afloop ging ik naar haar toe om te zeggen dat ik het optreden heel goed vond. Gelukkig maar, want die andere Beste singer-songwriter, Douwe Bob, vind ik verschrikkelijk en onsympathiek, maar dat zei ik niet.

Ze had geen tijd om de praten. De zangeres sjorde ongeduldig aan haar kabels en tassen en zei dat het haar speet, maar dat ze heel veel haast had. Ze wilde de auto graag voor elf uur vanavond weer inleveren. Dan had het concert haar maar dertig euro gekost.

yasmina@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden