Han Lips

Het was zwaaien met de witte vlag voor de VVD-lieden

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Klaas Dijkhoff bij Collegetour en Mark Rutte bij WNL op Zondag.

Han Lips
null Beeld WNL
Beeld WNL

Was dat even boffen voor Twan Huys en Rick Nieman. Dat net nu de Halbe-bom ontplofte, precies in de week waarin Klaas Dijkhoff te gast zou zijn bij Collegetour en Mark Rutte een persoonlijk interview zou geven aan WNL op Zondag. Dat werd dus zwaaien met de witte vlag voor de VVD-lieden in plaats van dat ze ten strijde konden met oog op de naderende verkiezingen in maart.

Huys zag zijn kans dan ook schoon en zette resoluut een streep door het obligate Collegetour gekeuvel over de al dan niet wilde seks, drugs en rock 'n roll studententijd van zijn gast en koos voor een felle Nieuwsuur-aanpak:

"U cirkelt steeds om mijn vraag heen, zonder een antwoord te geven. Het is een simpele vraag: is Vladimir Poetin een gevaar voor de Nederlandse democratie, ja of nee?"

De intentie van Huys mocht dan misschien goed zijn, dit bleek niet het juiste podium want het leverde niet veel meer op dan wat nukkige antwoorden van Dijkhoff.

Rick Nieman had juist wel wat van die felheid van Huys kunnen gebruiken in zijn knusse tête-à-tête met onze minister-president.

De twee kropen nog net niet bij elkaar op schoot en het ge-je en ge-jij tussen Mark en Rick maakte het erg lastig voor de kijker om het gesprek serieus te nemen.

Zonde, want de kritische noten die Nieman terecht plaatste vervlogen daardoor door de door hem gecreëerde luchtige en lacherige sfeer.

Zo zei Nieman over de 'inschattingsfout' van Rutte om niet direct te handelen na het horen van Halbe's leugen: "Weet je dat ik dat bijna onmogelijk vind om te begrijpen." Hij zei het echter met een grijns van oor tot oor. En dus lachte de minister-president van ons land gezellig mee: "Ik ook niet, haha".

Lips kon dit weer niet begrijpen. En er al helemaal niet om lachen.

Lees terug: De val van minister Zijlstra: deze rel waaide niet over

Reageren? hanlips@parool.nl

null Beeld Collegetour
Beeld Collegetour
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden