Han Lips

Het was kantje boord, maar de reputatie van Indiana Jones is gered

 

Han Lips
De Mythbusters. Beeld Screenshot
De Mythbusters.Beeld Screenshot

In de beroemde openingsscène van Indiana Jones vlucht Harrison Ford door een Maya-doolhof, achterna gezeten door een rollende bal. Hij sprint door een gang, terwijl elke tegel die hij aanraakt een giftige pijl doet afschieten. Ook zwaait hij over een gat in de vloer, waarbij hij zijn zweep gebruikt als liaan.

Maar kan dat allemaal wel? In het echt? Volgens de wetten van de natuur? Houdt die zweep zijn gewicht? En krijg je hem daarna nog wel los?

Het zijn vragen van iedere nieuwe generatie tieners terwijl ze aan de waterpijp zitten, maar op Discovery Channel hebben ze een heel programma omheen gebouwd: MythBusters. Twee dudes op leeftijd analyseren de beelden van de 'Tempelrun' en rekenen uit hoe lang de gang was (negen meter) met hoeveel pijlen (zestien), en wat precies de vertraging was tussen het moment dat de tegel werd geraakt en de pijl afgevuurd.

Dan bouwen ze de gang op ware grootte na, met zestien paintballguns, en beginnen te rennen. Wat blijkt? De scène klopt. Indiana Jones had het er inderdaad levend af kunnen brengen.

Zwaaien aan een zweep lukt niet, de zweep schiet steeds los (boven twee hoge containers). Maar met een beetje schuurpapier rond de tak lukt het uiteindelijk wel. Het was kantje boord, maar de reputatie van Dr. Jones is gered. Volgende keer: de MythBusters rekenen uit of The A-Team natuurkundig wel klopt. Daarna The Simpsons.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool. Reageren kan onder dit artikel, of door een e-mail te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden