Lezersbrief

'Het voor de hand liggende alternatief: minder vliegen'

In een lezersbrief pleit Stephan Huijboom voor minder vliegen: 'Een optie is een vliegkrediet instellen, waarbij iedereen nog een x-aantal vluchten mag maken'

Het alternatief voor de hand moeten liggen: minder vliegen Beeld anp
Het alternatief voor de hand moeten liggen: minder vliegenBeeld anp

'Schiphol is vol, een alternatief is er niet,' kopte Het Parool dinsdag. In dit geval zou het alternatief voor de hand moeten liggen: minder vliegen.

Dat is geen populaire boodschap, wel een noodzakelijke. In koor stellen politici dat ze ons land uiterlijk in 2040 of 2050 'volledig duurzaam' willen maken, maar de enige serieuze mogelijkheid om dit op het gebied van vliegen te bereiken is via experimentele, uiterst dure biokerosine.

De kostprijs daarvan ligt op dit moment maar liefst vijftig keer hoger dan de marktprijs. In bovengenoemd artikel wordt gesteld dat vliegreizen weleens 'tientjes duurder' zouden kunnen worden.

Eens of oneens? Meepraten kan onder dit artikel of op Facebook (link).

Op de middellange termijn praten we eerder over honderden tot duizenden euro's, waardoor vliegen voor de gewone burger zelfs enkele decennia onbereikbaar zou kunnen worden. Onwaarschijnlijk dat Jan Modaal dit gaat pikken. Dan resteren twee opties.

De eerste optie is onacceptabel, namelijk eind jaren dertig gewoon massaal door blijven vliegen op vervuilende kerosine. De tweede optie is een vliegkrediet instellen, waarbij iedereen nog een x-aantal vluchten mag maken.

Dat klinkt nu weliswaar absurd, maar men mag hopen dat over twintig jaar de urgentie rondom klimaatverandering zodanig groot is dat ook zulke beleidsopties serieus worden overwogen.

Lees ook: 'Vlieginfarct en dure vakanties als Schiphol op slot gaat'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden