Het virus als de ultieme gelijkmaker tussen rijk en arm

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Tot het weekend werd de uitbraak er gebagatelliseerd, maar nu is het ineens toch het belangrijkste nieuws. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

Het coronavirus kwam ‘met koffers vol’ binnen uit Courchevel, mopperde de Moskouse burgemeester Sobjanin.

Courchevel is Frankrijks sjiekste wintersportoord en de favoriete plek voor de Russische jet set. Dat juist de Russische rijken het virus uit Frankrijk en Italië meebrachten is navrant.

Want juist die Russische rijken zien zelden of nooit een gewoon Russisch ziekenhuis van binnen. Er zijn hier een aan aantal dure privéklinieken die standaardprocedures prima kunnen uitvoeren, maar zodra het iets ingewikkelder wordt wijken welgestelde Russen meteen uit naar Zwitserland of Londen.

Nu Europa haar grenzen heeft gesloten en zelfs privévliegtuigen in Rusland niet meer mogen opstijgen, is dat een hard gelag voor de elite.

Zoals Dima – een van Ruslands grootste projectontwikkelaars.

Ook hij was in Courchevel op wintersport en ligt nu met corona aan de beademing in het staatsziekenhuis. Niks aparte kamer, privacy of speciale behandeling.

Het virus als de ultieme gelijkmaker.

Dat is een gruwel voor veel rijken. En daarom proberen sommige miljardairs in allerijl thuis hun eigen miniziekenhuis in te richten – compleet met beademingsapparatuur. Wij kennen al een zo’n familie.

Maar de wachtlijsten voor medische apparatuur zijn opgelopen tot acht maanden en de Russische overheid is als eerste aan de beurt.

‘De oligarchen en politici staken nooit een hand uit naar de Russische gezondheidszorg omdat ze toch wel naar het buitenland gingen,’ zei cardioloog Ashikhmin in The Moscow Times.

‘Nu maken ze zelf eens kennis met de hel die ze zelf hebben gecreëerd.’

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist van Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden