Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Het topvoetbal mist de stem van Johan Cruijff

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Tijdens de verkiezingscampagnes ging het nauwelijks over woningnood, klimaat of de toeslagenaffaire. Een enkeling mopperde nog dat de cultuursector was genegeerd, intussen viel het niemand op dat sport totaal onbenoemd bleef.

Een blik op de partijprogramma’s had al duidelijk gemaakt dat de politieke interesse in de belangrijkste bijzaak in het leven ver te zoeken is. Hoewel er sprake is van een bedrijfstak, waarin duizenden professionals en beroepssporters participeren, associeert de politiek sport vooral met bewegen en gezondheid. Vandaar dat de ‘S’ van sport bij het ministerie van VWS gekoppeld is aan de V van volksgezondheid en de W van welzijn.

Een departement waar voeling met de beroepssport dus ontbreekt. De commerciële sector hoort daar ook helemaal niet. Toch heeft de bedrijfstak de afgelopen decennia dat zo gelaten. Zoals de coronacrisis toch pijnlijk duidelijk heeft gemaakt hoe minuscuul de politieke invloed van grote bonden als de KNVB en NOC*NSF is.

Dit werd extra benadrukt door de flater van de directeuren Eric Gudde (KNVB) en Jan de Jong (Eredivisie NV) om zonder onderbouwing om een coronacompensatie van 400 miljoen euro te vragen. Uiteindelijk moest VVD’er Klaas Dijkhoff het voetbal de hand reiken en Gudde adviseren toch eerst met een soort van plan te komen.

Daarmee was de toon gezet. Eind september 2020 werden de stadions gesloten voor het publiek en beweerde premier Mark Rutte doodleuk dat dit vooral te maken had met schaalgrootte. Precies datgene wat de profclubs perfect hadden geregeld, door slechts 20 procent van de stadioncapaciteit te benutten en samenscholingen te voorkomen door op elk kaartje een speciaal tijdstip te plaatsen waarop iemand zich bij het stadion kon melden. Verder zag het kabinet over het hoofd dat Feyenoord klaar stond om met de Erasmus Universiteit een test met 5000 supporters uit te voeren. De proeven bij NEC, Almere City en op 27 maart met 5000 supporters tijdens Nederland-Letland maken duidelijk dat er een half jaar vertraging is opgelopen.

Zo wordt, net als bij de boekhandel, theaters en horeca, een relatief kleine branche uitgehold omdat coronaminister Hugo de Jonge en premier Rutte na dertien maanden nog niet in staat zijn maatwerk te leveren.

Wat duidelijk maakt hoe juist nu de in 2016 overleden Johan Cruijff wordt gemist. Iemand die tijdens de coronacrisis beslist voor het profvoetbal was gaan staan. Zoals in 2005, toen de spelers van Oranje hun premies beschikbaar stelden voor de aanleg van een multifunctionele Cruyff Court in een achterstandswijk. Toen deze donaties werden belast, opende Cruijff de aanval op Joop Wijn, toenmalige staatssecretaris van Financiën. De Tweede Kamer kwam meteen in actie en een week later volgde de regeringsverklaring dat de belasting op giften werd afgeschaft.

Reken maar dat Cruijff tijdens deze crisis zijn stem had laten horen en reken maar dat de politiek die had gehoord. Er zou hoe dan ook ‘iets’ zijn gebeurd.

Nu moet sport gewoon op z’n beurt wachten.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden