Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Het slijmspoor van Arne Slot wordt steeds langer

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Op 11 december stond in de column ‘Advocaat krijgt last van Slot’ dat niet alleen AZ door zijn trainer was benadeeld, maar dat ook voor zijn collega in De Kuip problemen opdoemden. Inmiddels wordt het slijmspoor dat Arne Slot achterlaat steeds langer.

Begin december sprak de lichaamstaal van Advocaat al voor zich. Door het vroegtijdig uitlekken van zijn opvolging zag de doorgewinterde coach de bui al hangen. Wat hij voorzag, kwam eind januari aan de oppervlakte, toen een deel van de selectie openlijk stelling tegen hem nam. Dit is vaak het geval als spelers zich zeker van hun zaak voelen.

Er vond een gesprek plaats tussen clubleiding, trainer en spelers. Voor iemand als Advocaat de ultieme vernedering, omdat het er eigenlijk om ging of de spelers nog met hem door wilden. Naar buiten toe werd weliswaar gecommuniceerd dat de rijen gesloten waren, maar het was duidelijk hoe de verhoudingen waren veranderd.

Intussen merk je dat Advocaat goed in de gaten heeft dat de in december door AZ ontslagen Slot binnen Feyenoord al volop actief is. Zo werd enkele dagen na het verzoeningsgesprek bekend dat de Alkmaarse assistent-trainer Marino Pusic zijn voormalige baas naar Rotterdam-Zuid zou volgen. Daarmee was AZ binnen zeven weken en halverwege het seizoen zijn eerste en tweede coach kwijt aan een naaste concurrent. Vervolgens kleineerde Slot zijn opvolger Pascal Jansen door in een interview met De Telegraaf op te merken dat ‘Pascal een heel ­goede veldtrainer is.’ Nadat hij eerder het werk­proces tussen Advocaat en zijn spelers had aan­getast, deed Slot daar ook een poging toe richting coach en selectie bij AZ.

Inmiddels richt Feyenoord het vizier op de Alkmaarse selectie. De flirt met de transfervrije verdediger Jonas Svensson is al uitgelekt en verwacht wordt dat anderen gaan volgen. Zo lijkt het alsof Feyenoord een naaste concurrent aan het verzwakken is, maar inmiddels komt de boemerang venijnig terug. De overwinningen op PSV en Willem II hebben de druk even van de ketel gehaald, maar de zeperd in de beker tegen Heerenveen is weer snoeihard aangekomen. Daarom moet Advocaat balen als een stekker. Zijn autoriteit is hoe dan ook aan­getast en hij wantrouwt wat er achter de schermen bij de club gaande is. Er hoeft nog maar iets te gebeuren en de boel implodeert en dan is straks niet AZ, maar Feyenoord de echte pineut.

Intussen is het de waanzin ten top dat dit überhaupt mogelijk is. Dat iedere vorm van regelgeving ontbreekt om clubs en de eredivisie hiertegen te beschermen. Aan het begin van het seizoen de trainer van een concurrent te benaderen en daar in januari richting zijn assistent en een basisspeler een vervolg aan te geven, is je reinste competitievervalsing. Feyenoord en Arne Slot valt daarbij alleen moreel iets te verwijten, want formeel zijn ze niet in overtreding. Wat weer veel zegt over de bedrijfstak betaald voetbal.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden