Lezersbrief

'Het sisverbod in Amsterdam is op symboolpolitiek berust'

Waarom lukt het Rotterdam wel het sisverbod te handhaven, vraagt Gosling Wiersma zich af in een lezersbrief.

Het Parool
null Beeld Lotte Bronsgeest
Beeld Lotte Bronsgeest

Het dappere initiatief van voormalig gementeraadslid Dilan Yesilgöz (VVD) is in al zijn schoonheid gesneuveld. Dat kan nauwelijks als een verrassing worden beschouwd.

Haar partijgenoot, Jozias van Aartsen, heeft tijdens zijn kortstondige interimburgemeesterschap in Amsterdam nooit enige urgentie aan het sisverbod toegekend.

Op grond van de samenstelling van het huidige gemeentebestuur lijkt er voor de Stichting Stop Straatintimidatie nauwelijks reden tot hoop op een waarneembare wijziging van dat beleid.

Je zou, als argeloze linkse kiezer, van een progressieve coalitie met een vrouwelijke burgemeester, een repressiever beleid verwachten ten opzichte van intimidatie tegen vrouwen in de openbare ruimte.

Wat is er bij GroenLinks gebeurd met de vrouwenemancipatie? Is er binnen het college misschien sprake van tegenstrijdige prioriteiten?

We konden destijds natuurlijk al voorzien dat de politie niet over voldoende capaciteit beschikt om straatintimidatie te registreren, laat staan een verdachte voor de rechter te brengen.

We kunnen constateren dat het sisverbod in Amsterdam voornamelijk op symboolpolitiek berust.

Rest de vraag waarom het in Rotterdam wel lukt het sisverbod te handhaven en verdachten te vervolgen. Misschien moet Femke Halsema haar licht eens opsteken bij haar collega Ahmed Aboutaleb.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Lees ook: VVD eist actie na noodkreet over straatintimidatie en Vrouwen over straatintimidatie: 'Ik word dagelijks nageroepen'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden