PlusColumn

Het seizoen van Ajax lijkt op dat van 25 jaar geleden

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Omdat ik nu eenmaal een jongen ben die de moed er graag een beetje in houdt, wijs ik u op een aantal interessante parallellen tussen het lopende Ajaxseizoen en de jaargang 1991-1992, 25 jaar geleden.

Ook toen had Ajax een nieuwe trainer: een man met een plan. Ook toen waren er een paar vroege uitglijders waar Ajax de rest van het seizoen achteraan zou blijven lopen. Ook toen zette Ajax in de winter een sterke reeks neer, maar was de koploper helaas van het stoïcijnse soort. Ook toen greep Ajax naast de twee nationale trofeeën, maar ging het in de Uefa Cup hartstikke leuk: beter dan het in jaren ­gegaan was.

Op 26 januari 1992 reisde ik naar Waalwijk voor RKC-Ajax, een van mijn allereerste 'away days', gewapend met een ov-studentenkaart. Pal daarvoor had Ajax in een vol Olympisch Stadion koploper PSV verslagen. We kwamen eraan. Nu doorpakken!

We namen de bus van Den Bosch naar Waalwijk, stapten uit omdat de buschauffeur omriep dat we er waren en stonden ineens in een uitgestorven woonwijk. Een man liet zijn hond poepen in een kinderspeeltuintje. We vroegen hem waar het RKC-stadion was. Hij wist het niet.

Sportpark Olympia bleek een veredelde fietsenstalling. We werden er een beetje lacherig van en maakten ons weinig zorgen, totdat Jos Luhukay
in de 89ste minuut de 2-2 scoorde. PSV won ondertussen natuurlijk wel: een magere 2-1 tegen FC Den Haag.

Als supporter weet je het na een tijdje wel. Dat reisjes naar veredelde fietsenstallingen verraderlijk zijn, zeker pal na Grote Overwinningen. Maar ja, elke generatie spelers moet het opnieuw ontdekken. Van de huidige selectie was alleen Lasse Schöne al geboren op 26 januari 1992.

Ajax won trouwens de Uefa Cup dat seizoen. Toen kon het geen Ajacied nog ene moer schelen dat PSV kampioen was geworden. Maar goed, mijn stukje wordt te lang, dus ik stop er maar eens mee.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 dingen die je weten moet over Ajax. Iedere donderdag verschijnt hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden