Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Het nemen van een strafschop is een versiertruc

PlusColumn

Laten we die bekende boektitel van Peter Handke eens omdraaien. Dus niet De angst van de Doelman voor de Strafschop, maar De Angst van de Speler voor de Strafschop.

Bekend riedeltje: als de doelman een strafschop niet houdt, is dat niet zo'n punt, maar als de strafschop­nemer een strafschop niet benut...

Je mag een strafschop eigenlijk niet missen, is de algemene opinie. En, het is een enorme dooddoener: een goed genomen strafschop is altijd raak (niet van de grote denker Cruijff, maar van wie wel?).

Maar alle groten der aarde hebben gemist vanaf elf meter. Allen stonden met knikkende knieën achter de bal. En die bal móet er in. Het - excusez le mot - stressmoment ligt echt bij de strafschopnemer en niet bij de doelman. Die kan de held worden, van de strafschopnemer wordt niets anders verwacht dan dat hij scoort.

Gisteren mocht Harry Kane in de wedstrijd tegen Panama twee keer een penalty nemen. De Engelse spits gaf even strafschoples.

De masterclass van Harry Kane.

Messi, opgelet. Kane schoot de eerste strafschop hard en hoog in de linkerhoek (vanuit Kane gezien). En dat deed hij buitengewoon goed. Goede aanloop, perfect schot. Van angst was geen sprake. Kane was niet bang om te falen. Anders gezegd: Harry Kane was niet bang een blauwtje te lopen.

Het nemen van een strafschop is een versiertruc. Het vergt enige voorbereiding: het bedenken van een goede zin. Een onhoudbare zin. En heb je die: dan daar vooral aan vasthouden. (Nooit opeens iets anders zeggen!)

En geen slappe hap graag. "Ken ik jou niet ergens van?" Dat was de strafschop van Messi tegen IJsland. Een belediging. Die penalty werd dan ook makkelijk door de IJslandse doelman gepareerd.

Kane had een uitstekende versiertruc in zijn benen. En waarom zou je die truc bij een volgende gelegenheid veranderen?

Dus de tweede keer dat hij aan de bar stond en mocht schieten, sprak hij dezelfde zin, met dezelfde intonatie. Weer ging de bal hoog en hard in de linkerhoek.

Wat een verleider, die Kane.

Tijdens het WK voetbal schrijft Maarten Moll dagelijks een column over het WK, vanaf de zijlijn. Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden