PlusColumn

Het lijkt wel een jongensboek

Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Stel: je hebt twee vriendjes. Ze zijn een dag na elkaar jarig en wonen bij elkaar om de hoek. Ze gaan naar dezelfde school en komen ook nog bij elkaar in de klas. Een kleuterklas waarin groep één en twee gecombineerd worden. Het ene jongetje is een jaar ouder, maar dat zou je niet zeggen. Het vriendje is groot voor z'n leeftijd, wat ongetwijfeld te maken heeft met zijn boomlange vader.

Vanaf de eerste schooldag trekken ze met elkaar op. Ze delen een grote passie: voetbal. Ze voetballen op het schoolplein in de pauzes, ze voetballen na school in de gymzaal van de BSO, ze voetballen in huis als ze bij elkaar spelen of buiten op het pleintje in de buurt. Ze voetballen altijd. En als ze even moe zijn van het voetballen, praten ze over voetbal.

Ze zijn te jong om bij een echte club te ­beginnen. Om hun honger naar de bal te stillen organiseren de ouders op zondagochtend een voetbalpartijtje met al hun vriendjes in het Westerpark. Het wordt een ritueel dat zeker twee jaar standhoudt. ­Wekelijks verzamelt zich een groep buurtkinderen om 10 uur op het grote veld in het park. Er worden teampjes geformeerd, goals gemaakt van jassen en tassen en dan wordt er een paar uur achter een bal aangerend.

Als het oudste jongetje eindelijk mag beginnen in de Mickey Mousecompetitie van de buurtclub, komt zijn team één jongetje tekort. Zijn vriendje mag het team compleet maken, ook al is hij een jaar jonger. Ze winnen alles. Worden najaars- en voorjaarskampioen. Gaan samen naar het selectieteam van de F3. Een jaar later volgt de F1.

Als linksbuiten en rechtsbuiten breken ze iedere verdediging. Ze zijn een ijzersterk duo dat elkaar blindelings weet te vinden.

Dan wordt het oudste jongetje gescout door Ajax. Hun voetbalwegen scheiden. Maar de vriendschap blijft. Al zien ze elkaar veel minder door hun afwijkende trainingsschema's. Maar daar komt snel verandering in. Want een jaar later wordt het vriendje óók gescout door Ajax. Vanaf dat moment rijden ze een paar keer per week samen naar De Toekomst. Achterin praten ze elkaar bij over het laatst gewonnen toernooi of een verloren kampioenswedstrijd. Want ze zitten niet in hetzelfde team. Nog niet.

Maar volgend jaar komt er een combinatieteam van de O13 en de O12. Stel nou dat de buurtvriendjes worden herenigd? Dat zou lijken op een jongensboek. En dat is het ook.

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'. Lees al haar columns terug in het archief.

Reageren? e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden