PlusMenno Pot

Het kippenhok staat tegenwoordig op De Herdgang

Menno Pot
Menno Pot Beeld Artur Krynicki
Menno PotBeeld Artur Krynicki

Na de verhuizing naar de Amsterdam Arena (1996) moest Ajax bijna acht jaar wachten op de eerste competitiezege op PSV. Pas op 8 februari 2004 brak Nicolae Mitea de ban, na zes nederlagen en een gelijkspel.

We betaalden er een jaar later een hoge prijs voor. Van alle thuisnederlagen tegen PSV was die van 20 maart 2005 het ergst: 0-4, met een hattrick van een door de duvel bezeten Mark van Bommel. Na afloop zei trainer Guus Hiddink dat PSV zich na de vierde goal een beetje had ingehouden ‘uit respect voor Ajax’. Voor aanvang was de pas overleden Rinus Michels prachtig herdacht. De PSV-supporters ­verstoorden de minuut stilte niet eens. Zelfs dát konden we ze niet verwijten.

Dat was het gekmakende aan PSV: dat fatsoen, die perfectie. Altijd een competente clubleiding. Altijd een goede trainer. Altijd hardwerkende, degelijke spelers die nooit een lichtzinnige fout maakten. Nooit belachelijke miskopen. Nooit relletjes. Nooit vuiligheid.

In vergelijking daarmee was Ajax een kippenhok. Wij hadden bestuurders die rollend over straat gingen. Een stadion waarin geen gras wilde groeien. Een kerkhof vol gesneuvelde trainers. Wij kochten Ivan Gabrich en Rob Wielaert en Ferdi Vierklau en nog meer van dat soort pluimvee.

Nu staat de wereld op zijn kop als ware het carnaval. Bij Ajax blijft iedereen, zelfs na een paar nederlagen, rustig. Het lijkt De Herdgang wel. Het kippenhok staat nu in Eind­hoven, waar bestuurders de regie verliezen en de verkeerde mensen ontslaan, waar een aanvaller tussentijds vertrekt in een sfeer van verwijten en supporters de hoofdingang bestormen.

Ik zou me erom moeten verkneukelen, in plaats daarvan realiseer ik me hoe vaak Ajax er zo moet hebben uitgezien de voorbije 24 jaar: als een disfunctionele teringzooi.

En nóg durf ik niet zomaar uit te gaan van winst, aanstaande zondag. Eerst zien, dan geloven. Het PSV-trauma zit diep.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Zijn vierde Ajaxboek, Het nieuwe Ajax, is pas verschenen. Elke donderdag schrijft hij een column over de club; lees ze hier terug.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden