Republiek Amsterdam

Het karretje van de regeringspartijen

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Raadsleden beschikken over een arsenaal aan wapens om hun politieke idealen te verwezenlijken. Denk aan moties, amendementen, initiatiefvoorstellen en schriftelijke en mondelinge vragen.

Het minst krachtige wapen is de oproep aan het kabinet; een aardappelschilmesje tussen de kalasjnikovs. Zo'n oproep houdt in dat een wethouder of de burgemeester in opdracht van de raad een brief stuurt aan het kabinet om de wens van lokale politici bij hen onder de aandacht te brengen. De minister kan de brief direct in de prullenbak gooien. Niets aan de hand.

Ongetwijfeld liggen de prullenbakken op het Binnenhof vol met wensen van Amsterdam en andere gemeenten. Toch nemen raadsleden regelmatig hun toevlucht tot zo'n revolver zonder kogels. Niet omdat ze resultaat verwachten, maar om een punt te maken. Een oproep als politieke profilering.

De oproep die de Amsterdamse politiek deze week deed was wel een heel opmerkelijke, zeker als we kijken welke partijen er achter zitten. De Amsterdamse gemeenteraad draagt er burgemeester Femke Halsema namelijk mee op bij staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) te pleiten voor een ruimer kinderpardon.

De raad speelt hiermee in op het publieke debat dat in Nederland is losgebarsten na de voorgenomen uitzetting van de Armeense kinderen Howick en Lili. Die uitzetting werd door Harbers op het laatste moment teruggedraaid.

De huidige situatie is onwenselijk, vindt de meerderheid in de Amsterdamse raad: bijna geen enkel kind dat langer dan vijf jaar in Nederland is, maakt kans op een kinderpardon, met als gevolg dat het moet vertrekken.

Onder de huidige regeling zijn maar 40 van de 670 aanvragen voor kinderen ingewilligd. "Precies de bedoeling," aldus Harbers, die vindt dat de regeling alleen voor uitzonderingen geldt.

Veel te weinig, menen negen van de twaalf Amsterdamse partijen die de oproep aan de burgemeester hebben ondertekend. Don Ceder van de ChristenUnie heeft het initiatief genomen tot de oproep. En Reinier van Dantzig van D66 heeft die ook ondertekend. Opvallend.

Dat GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Denk deze oproep steunen, is logisch: ze zitten in Den Haag in de oppositie en willen het kabinet graag te kijk zetten. Bij1 en Partij voor de Ouderen zitten niet in de Kamer en kunnen dus ook makkelijk een handtekening zetten. Maar ChristenUnie en D66 maken deel uit van het strenge kabinet, dat het kinderpardon niet wil versoepelen.

De twee regeringspartijen zitten behoorlijk met deze kwestie in hun maag. Het is hen niet gelukt een ruimer kinderpardon in het coalitieakkoord te krijgen.

D66 en ChristenUnie zijn erg kwetsbaar nu de kwestie van de Armeense kinderen zo hoog is opgelopen. Hun achterban wil een soepeler houding van het kabinet, maar VVD en CDA tonen geen clementie: een streng immigratiebeleid is onder hun kiezers juist prioriteit, dus waarom zouden ze?

Wat rest ChristenUnie en D66: zo veel mogelijk laten zien dat ze er eigenlijk anders over denken dan het kabinetsbeleid doet vermoeden. D66-leider Alexander Pechtold liet niet voor niets weten dat hij alles had gedaan om tot een soepeler beleid te komen.

De Amsterdamse oproep is ook zo'n signaal aan de buitenwereld. Ceder en van Dantzig weten ook wel dat de Amsterdamse raad het kabinetsbeleid niet kan veranderen, maar toch sturen ze Halsema naar Den Haag.

De burgemeester is zodoende niet alleen maar naar Den Haag gestuurd om daar te pleiten voor versoepeling van het pardon, maar vooral om de politieke profilering te verzorgen van D66 en ChristenUnie.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden