PlusColumn

Het kan een kleine bijbel worden voor voetbalclubs

Dick Sintenie Beeld Wolff
Dick SintenieBeeld Wolff

Het kan een kleine bijbel worden voor voetbalclubs: ­vorige week verscheen het boek Voetbal­statistiek, filosofie voor voetballers, van Joost van der Leij - ­filosoof van de statistiek en docent gedragsbeïnvloeding aan de Vrije Universiteit Amsterdam - en Patrick Busby, internationaal scout.

De twee bouwden een datamodel om tot een effi­ciënte(re) beoordeling van voetballers te komen.

Het model biedt clubs handvatten voor verstandig risicomanagement. Wat is het juiste moment om een speler te (ver)kopen en voor welk bedrag? Clubs worstelen daarmee. En gaan soms de mist in, ook als er enorm veel geld met een transfer is gemoeid.

Busby geeft in het boek een voorbeeld. Hij vertelt hoe trainer Martin Jol en directeur Dietmar Beiersdorfer van HSV in 2009 hun zinnen hebben gezet op Eljero Elia, vleugelaanvaller van FC Twente. Als Jol plotseling vertrekt naar Ajax en Beiersdorfer na een ­intern conflict het veld moet ruimen, wil HSV de transfer van Elia toch door laten gaan.

Hij is immers door de scouting aanbevolen.

Busby wordt nog wel gevraagd de kwaliteiten van Elia op papier te zetten. Hij kent de speler als geen ander; hij heeft hem op 13-­jarige leeftijd gescout voor Ajax. Busby voldoet per mail aan dat verzoek.

Twee dagen later is de transfer van 10 miljoen euro beklonken. In Bild Zeitung leest Busby zijn eigen woorden ­terug over de voetballer Elia, maar dan opgetekend uit de mond van de nieuwe HSV-­trainer Bruno Labbadia.

Elia zelf zegt later in Voetbal International: "Ik had een ontmoeting met Labbadia in een hotel. Hij zei: 'Eljero, ik ben gek van je. Je moet naar HSV komen.' Ik zag direct dat hij me niet kende. Later gaf hij dat toe. 'Elly, ik had echt geen idee wie je was, maar ik zag in je ogen dat we je moesten nemen.'"

Labbadia werd later dat ­seizoen ontslagen, Elia kwam in Hamburg nooit tot bloei en HSV is na jarenlang wanbeleid in mei 2018 gedegradeerd naar de tweede Bundesliga.

Dick Sintenie is sportverslaggever bij Het Parool, en schrijft elke dinsdag een column over Ajax. Reageren? d.sintenie@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden