‘Het is oorlog’ is in Rusland geen loze kreet

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

Terwijl het coronavirus om zich heen greep, namen naar schatting 15.000 soldaten rondom Moskou deel aan oefeningen voor de grote militaire parade op 9 mei, die dit jaar extra groots gevierd zou worden. Het is immers 75 jaar geleden dat nazi-Duitsland werd verslagen.

Die viering, met gasten als Trump, Merkel en Xi Jinping, moest het sluitstuk worden van Poetins triomfantelijke voorjaar. Dat zou morgen (22 april) zijn begonnen met de uitslag van het grondwettelijk referendum, die Poetin in staat stelde president voor het leven te worden.

Het liep anders.

Het referendum en de meiparade zijn op de lange baan geschoven en naar nu blijkt moeten alle 15.000 soldaten die deelnamen aan de oefening in quarantaine. ‘Vele tientallen’, aldus het ministerie van Defensie, bleken in Moskou het virus te hebben opgelopen.

Poetin hoopte aanvankelijk de coronacrisis over de meidagen heen te tillen, wat zijn aarzeling om snel in te grijpen verklaart.

Maar ik moet het de Russische president nageven: sinds drie weken geleden de knop omging, wordt alles uit de kast gehaald om het virus te bestrijden.

In Moskou zijn, net als in China, coronaziekenhuizen uit de grond gestampt en tienduizenden nieuwe bedden gecreëerd. Het komt nu ineens handig uit dat de industrie grotendeels door de staat wordt gecontroleerd en sterk is gemilitariseerd.

‘Het is oorlog’ is hier geen loze kreet. Op de gekste plaatsen worden nu mondkapjes beschermende kleding en medische apparaten geproduceerd. Het leger richt met tenten noodhospitalen in, zoals in Moermansk.

Op televisie jut Poetin dagelijks de gouverneurs in de provincies op om maatregelen te nemen. Steden die het niet zo nauw nemen met social distancing krijgen er, zoals gisteren Novosibirsk, van langs op het televisienieuws.

De autoriteiten hebben ook alle reden om bezorgd te zijn. De laatste statistieken wijzen uit dat de gemiddelde leeftijd van coronapatiënten rond de 46 jaar ligt, atypisch in vergelijking met de rest van de wereld.

En ook al lijken de officiële cijfers niet zo dramatisch – vandaag 5642 gevallen erbij – volgens artsen in Moskou verspreidt het virus zich nog snel.

De piek wordt nu niet vóór eind mei verwacht. Dat zou een lockdown van zeker nog een maand betekenen.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden