Han Lips

'Het is net alsof je de troonrede aan het voorlezen bent'

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Prinses Laurentien bij Eindredactie.

Han Lips
Eindredactie Beeld NPO 1
EindredactieBeeld NPO 1

In Eindredactie van Omroep Max krijgt een BN'er de kans een film te maken. In de eerste aflevering mocht prinses Laurentien van Oranje in de rol van eindredacteur kruipen.

Dag 1 begon met een prinses die koffie zette en een teamvergadering over het onderwerp.

Laurentien was duidelijk: haar film moest gaan over eenzaamheid onder ouderen. In de vijftien minuten die volgden werd vooral overlegd, aan de redactietafel of met videobellen. "Doen we in blok vier dan de man van zeventig of die ervaringsdeskundige van veertig? We moeten wel dertien minuten vullen."

Af en toe splitste het beeld in vieren: op één beeld sprak Laurentien of een van de tv-makers in de camera, op de andere drie werd de redactieruimte door webcams in beeld gebracht. Ook kwamen er appjes in beeld die Laurentien en het team naar elkaar stuurden.

Heel meta, bedacht Lips. Er is voor Eindredactie natuurlijk óók een eindredacteur aan het werk die van alles probeert om al dat vergaderen eens leuk in beeld te krijgen.

Op dag 27 kon Laurentien de ruwe montage komen bekijken. "Wauw, wat kun je veel zeggen in dertien minuten. Ik vind het aangrijpend."

Lips had intussen nog steeds geen eenzame ouderen gezien, maar keek wel mee hoe Laurentien de voice-over insprak, op dag 32. Collega Remco: "Ik ga hard zijn: het is net alsof je de troonrede aan het voorlezen bent."

Van de dertig minuten Eindredactie werd meer dan de helft besteed aan het maakproces. Maakt dat kijkers nieuwsgierig naar het eindresultaat, of haken ze keihard af?

Als Lips eindredacteur was geweest, had hij zich ernstig afgevraagd of een vergadering de beste manier is om een schrijnend maatschappelijk probleem onder de aandacht te brengen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Ruim 600.000 kijkers voor prinses Laurentien

Prinses Laurentien heeft met haar eigen programma Eindredactie maandag ruim 600.000 kijkers weten te trekken.

De special met prinses Laurentien was de eerste waarin bekende Nederlanders zelf een uniek televisieprogramma maken. In de volgende aflevering op maandag 16 juli gaat zanger Bennie Jolink een eigen televisieprogramma maken.

Eindredactie staat op de zestiende plaats in de Top 25 van best bekeken televisieprogramma's van de maandagavond.

De NOS Journaals trokken de meeste kijkers. Het vakantieprogramma Groeten van MAX staat met 1,3 miljoen kijkers eveneens in de top 3.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden