Norbert ter Hall. Beeld Sjoukje Bierma
Norbert ter Hall.Beeld Sjoukje Bierma

Het is meer een kwestie van smaak en, sorry Rutte, visie

PlusNorbert ter Hall

“Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert,” zei Mark Rutte in 2013 tijdens een lezing over de toekomst van Nederland. Het blijft een merkwaardige uitspraak. Volgens het woordenboek is visie juist een inspirerende blik op de toekomst.

In Berlijn ben ik deze weken op zoek naar zo’n inspirerende blik. Eind deze maand hoop ik te beginnen met de opnames van een aflevering Tatort.

We hebben inmiddels een cast, crew en een productiekantoor. Het is deze dagen alsof ik in een permanente quiz zit. Zodra ik het kantoor binnenloop, word ik bestookt met vragen. Over de hoeveelheid figuranten, over de locaties, de kleding, de hoeveelheid shots, het draaischema en oneindig veel andere zaken.

Soms krijg je als regisseur het gevoel dat een productie een onverzadigbaar monster is, altijd op zoek naar nog meer antwoorden. Zolang die er zijn, blijft alles in beweging. Zonder komt piepend en krakend tot stilstand. En net als bij een quiz is het de kunst om zo snel mogelijk te antwoorden.

Met een klap op de rode knop.

Mijn ervaring is dat ik over zo’n 80 procent van die snel gemaakte keuzes ook na een tijdje nog tevreden ben. Van de rest heb ik na een paar minuten, uren of dagen spijt. Die probeer ik dan te herstellen. De meeste mensen vinden dat geen probleem. Ze hebben liever snel een reactie dan dat ze lang op het goede antwoord moeten wachten.

Daarnaast is er bij veel vragen eigenlijk geen goed of slecht antwoord. Het is meer een kwestie van smaak en, sorry Mark, visie.

En zelfs die visie, die inspirerende blik op de toekomst, is geen vaststaand gegeven. Die verandert mee met de tijd. Vorig jaar november, toen ik voor deze klus werd gevraagd, stond me een heel ander beeld van de aflevering voor ogen dan nu. Inmiddels weet ik bijvoorbeeld welke acteurs de rollen gaan spelen. Stuk voor stuk veranderen die met hun persoonlijkheid mijn beeld van de aflevering. Corona was vorig jaar nog een biertje, maar het gelijknamige virus bepaalt nu veel van wat er in en buiten beeld mogelijk is. En dus verandert mijn visie op wat ik wil (en kan) vertellen mee.

Want hoeveel vragen en veranderingen er ook nog zullen komen, één ding staat als een reiger boven water: die Tatort gaat er komen. Als een pinguïn tegen de klippen op. Dat is geen visie, maar een missie. De giraffe in de porseleinkast.

Reageren? n.terhall@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden