Het is gevaarlijk als je bij leven al het paradijs ziet

PlusTheodor Holman

Mijn vader vertelde dat hij, ver voor de oorlog, in Indië bij de Chinezen wel eens opium had gebruikt.

“Opium is gevaarlijk,” zei hij.

“Waarom?”

“Je raakt eraan verslaafd.”

“Maar wat maakte je mee?”

“Hallucinaties,” antwoordde hij, waarna hij in de ruimte keek of zijn eigen ervaringen in een carnavalsoptocht voorbijtrokken, om te besluiten met: “Het was gevaarlijk.”

Toen hij een andere keer weer over opium sprak, stond ik erop dat hij meer vertelde. Alsof hij een groot geheim onthulde, zei hij: “Soms had ik het idee dat ik in het paradijs liep.” Hij liet er onmiddellijk op ­volgen: “Niet lang daarna kwam ik in het jappenkamp terecht en liep ik drie jaar lang in de hel! Dat was het echo-effect.”

“Het echo-effect?”

“Ja! God straft je dubbel voor het slechte wat je doet. Dat is het echo-effect.”

Mijn vader sprak te serieus om hem meteen uit te lachen, wat ik meestal wel deed, dus zei ik: “Je gelooft toch niet in God?”

“Toen nog wel.”

En hij vervolgde: “Het duurde even voor ik ontdekte dat God niet in het kamp was. Zeker toen ik in Birma was en ik mijn vrienden in de dodentent moest leggen en er zelf ook bijna terechtkwam. ‘Waar bent U,’ bad ik dagelijks en Jan, die dominee was, zei maar de hele tijd dat Hij er wel was. Elke dag spraken we erover. De protestanten met de katholieken. Jongens uit Leiden met jongens uit Utrecht. Waar is God? Waarom kiest Hij voor de jappen? Ik herinner me Gijs. Ook een Landstormer. Een aardige jongen. Hij was groot, blond en sterk en dat beviel de Koreaanse soldaten niet. Dus hij werd constant zomaar geslagen en iedere keer zei hij dan: ‘Maar al moet u nog korte tijd lijden, God, de bron van alle genade, heeft u geroepen om in Christus Jezus deel te krijgen aan zijn eeuwige luister. God zal u sterk en krachtig maken, zodat u staande zult blijven en niet meer zult wankelen.’ Woorden van Petrus die we met hem mee murmelden.

Hij en dominee Jan kwamen ook in de dodentent terecht. Beiden met een verwaarloosde dysenterie. Met hen heb ik God begraven.”

“Maar je wist dat het paradijs bestond…”

“Het is gevaarlijk als je bij leven al het paradijs ziet en je beseft dat je er geen recht op hebt.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden