Opinie
'Het ideaal: Amsterdam als Babel aan de Amstel'
We moeten ruimte scheppen voor elkaar en voor de mensen die hun eigenheid willen vieren, schrijft Rob Visser, stadsdominee van de Protestantse Kerk van Amsterdam.
Onze stad is druk, volgens velen te druk. Vol met Amsterdammers, toeristen, vreemdelingen, vluchtelingen en expats. Maar liefst 180 nationaliteiten wonen en werken hier. Volgens sommigen vormen ze een bedreiging van het leefklimaat en leveren al die vreemde talen een spraakverwarring op zoals bij de torenbouw van Babel.
Volgens anderen (helaas lijkt het een minderheid te worden) is het een verrijking. Amsterdam kent inmiddels zo'n 350 kerken, waarvan de helft niet-Nederlandstalig is.
In de christelijke traditie vieren we Pinksteren, het feest waarin mensen de geest krijgen. Letterlijk en figuurlijk.
Wonderlijke manier
Iedereen sprak volgens dat merkwaardige Bijbelverhaal gewoon zijn eigen taal, maar men verstond elkaar op een wonderlijke manier. Het ideaal dat Amsterdam zich wenst. Babel aan de Amstel dus. Dat is mooi, dat vieren we.
Ook in de Bijlmer, bij uitstek een plek waar zo veel verschillende volken en talen samenkomen, soms onder een dak.
Juist een week voor het Pinksterfeest maakte woningbouwvereniging Rochdale bekend dat ze af wil van kerkverzamelgebouw De Kandelaar aan de Bijlmerdreef.
Eigenheid vieren
Tien jaar bestaat het nu en er zitten maar liefst vijftien Afrikaanse kerken in. Maar volgens Rochdale hoort zo'n gebouw niet bij haar kerntaak en staat het te koop voor 1,6 miljoen euro.
De kerken kunnen niet meer dan 1,2 miljoen betalen, ook doordat ze vanwege de geluidsoverlast (een constructiefout) het pand grondig moeten verbouwen. Kan dit niet anders? Moet het grote geld altijd winnen?
Als we een kleur- en taalrijk Amsterdam willen behouden, moeten we ruimte scheppen voor elkaar en voor de mensen die hun eigenheid willen vieren. In de Bijlmer en elders in de stad. Uiteindelijk moeten we het hier met elkaar zien te rooien, tegen de stroom in van onverschilligheid, intolerantie en zelfs haat.
Wereldwijd is Amsterdam een voorbeeld van een stad waarin we het samen willen doen. Dat is Pinksteren. Het is een feest dat we willen vieren, morgenmiddag in het hart van de stad. Met zo veel mogelijk mensen. In zo veel mogelijk talen. Dat kan hier, goddank!
Babel aan de Amstel, met zang en dans van o.a. Wereldhuis Fusion Band, rapper Safoan Mokhtari en New Gospel Sensation. Lutherse kerk aan het Spui, 16.00 uur