Juno Borsje. Beeld
Juno Borsje.

‘Het glas is niet half vol of leeg, maar halfgevuld’

Opinie

Het Parool Columnfestival is weer van start gegaan onder Amsterdamse middelbare scholieren. Deze week de beurt aan Juno Borsje en Lydia Asiedu.

Het Parool

Juno Borsje, Montessori Lyceum Amsterdam, 5 vwo: ‘Geluk zul je niet vinden’

Gelukkig zijn is tegenwoordig als een spel winnen of verliezen.

Je kent ze wel, die serieuze en diepe gesprekken, met je vrienden of partner. Gesprekken die bijvoorbeeld over het leven, de liefde of de dood gaan. Of over geluk. Wat is geluk? Bestaat geluk? Hoe weet je of je gelukkig bent? Dit soort gesprekken vind ik ronduit irritant. Want, alle bovenstaande vragen zijn simpelweg niet te beantwoorden.

“Wat is geluk?”

Mensen vinden geluk altijd extreem ingewikkeld uit te leggen. In alle gesprekken over geluk wordt het gezien als een soort drug: iets wat je op een gegeven moment wordt aangereikt, wat je overrompelt en opneemt in een gevoel van warmte. De pot goud aan het einde van de regenboog.

‘Een, in tegenstelling tot blijdschap, langdurig gevoel van euforie,’ is waar velen op uitkomen. Wat is er mis met euforie van korte duur? Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen blijheid en geluk? Deze twee begrippen kennen geen verschil.

Geluk is niet constant, geluk is een verzameling van momenten van tevredenheid die je kunt accepteren zoals ze zijn. Het glas is niet half vol of leeg, het is een glas dat halfgevuld is. Niet positief of negatief, maar in evenwicht.

“Bestaat geluk?”

Ja, ik ben ervan overtuigd dat geluk bestaat. Iedere dag zijn de meeste mensen gelukkig. Wanneer je je hond kunt aaien in de ochtend, of je lievelingseten eet na een lange dag. Is dat niet genoeg om gelukkig te zijn?

“Maar, hoe word je gelukkig, hoe weet je dat je gelukkig bent?”

Je wordt niet gelukkig van geld, of van familie, niet van vrienden, zelfs niet van liefde. Sorry dat ik je bubbel moet breken. De enige manier om gelukkig te zijn is door te leren genieten van je omstandigheden en van je eigen gezelschap. Als je jouw geluk laat afhangen van een ander dan speel je gevaarlijk spel. Eén verkeerde zet en het kaartenhuis stort in.

Mensen zouden in complete isolatie hetzelfde moeten kunnen functioneren als omringd door anderen. Wanneer je geluk intrinsiek realiseerbaar maakt, is het een stuk stabieler.

Mensen die op zoek zijn naar geluk zullen dat niet vinden. Geluk kan je maken, het is niet blijvend, niet iets waar je recht op hebt. Net als bij poker heb jij je eigen kaarten in de hand. Hopelijk heb je een goeie hand van spelen. Zo niet, jammer, maar leer dan te genieten van het spel.

Lydia Asiedu. Beeld
Lydia Asiedu.

Lydia Asiedu, Pieter Nieuwland College, 5 vwo: ‘Elk jaar schrijf ik een kerstkaart’

Ik schreef een kerstkaart en stuurde die op. De volgende vier jaren deed ik precies hetzelfde. Dit jaar wordt het zesde jaar op rij dat ik een kerstkaart schrijf.

Zes jaar geleden hoefde ik niks te schrijven. Alles wat ik voelde kon ik gelijk delen. Nu houd ik alles in mijn hoofd en denk ik uren na over hoe het zou zijn als ik de kerstkaarten niet hoefde te versturen. Meestal, na het denken en de zoute regendruppels, sta ik op en ga ik weer verder.

De gedachte dat ik een kerstkaart moet versturen, verbaast me elke keer weer. Het voelt raar. Je denkt nooit van tevoren dat je de kerstkaart op een dag zou moeten sturen, totdat de dag nadert.

Eerst weiger je, maar langzamerhand leer je ermee leven. Nu lachen we om de herinneringen van voor het schrijven van de kerstkaarten.

Rond kerst melden we elkaar dat het weer zo ver is, sprakeloos dat de tijd zo snel gaat. Je hebt het niet eens door totdat je stil staat en het beseft.

Elk jaar weer opnieuw. Elk jaar weer opnieuw lachen om de herinneringen die we samen hadden en tellen hoe oud hij nu zou zijn. Het is niet dat dit een probleem is, ik geniet er juist van. Dus schrijf ik nu mijn zesde kerstkaart. Ik schrijf er al mijn vreugde en verdriet in. Ik weet dat hij het leest, alleen dat hij niet kan reageren.

Ik schrijf mijn kerstkaart aan mijn vader.

Vanwege het reces van de gemeenteraad is de Republiek Amsterdam met zomer­stop. De ruimte wordt nu beschikbaar gesteld aan Amsterdamse ­scholieren: een samen­werking van productiehuis Nowhere en Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden