PlusRepubliek Amsterdam

Het gebrek aan leraren is het grootst in Amsterdam

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Artur Krynicki
Michiel CouzyBeeld Artur Krynicki

Als we de staat van onze stad afmeten aan het onderwijs, dan moeten we ons zo langzamerhand ernstig zorgen maken. Nergens in Nederland is het gebrek aan leraren zo groot als in Amsterdam.

Basisscholen komen bijna vierhonderd juffen en meesters ­tekort en dit loopt alleen maar op. Inmiddels ondervinden zeker tienduizend Amsterdamse kinderen hinder van deze problemen.

Deze tekorten zorgen niet alleen voor extra werkdruk voor de overgebleven docenten, maar bedreigen ook de kwaliteit van het onderwijs. Nu al klagen middelbare scholen over de leerlingen die binnenkomen. Die hebben achterstanden, al dan niet door het lerarentekort op de basisschool, kunnen zich nauwelijks concentreren, al dan niet door hun telefoonverslaving en ze hebben in veel gevallen een te hoog advies gekregen, al dan niet door de grote mond van hun ouders.

Het gebrek aan docenten is structureel en ook nog eens oneerlijk verdeeld. Scholen die kampen met de grootste leerachterstanden, kampen tevens met de grootste tekorten. Met andere woorden: juist de kinderen die goed onderwijs het hardst nodig hebben, worden het vaakst naar huis gestuurd.

De Amsterdamse scholen hebben inmiddels een noodplan opgesteld, dat deze week op de agenda stond van de gemeenteraad. Dit noodplan is voor Amsterdamse ouders en kinderen een huiveringwekkend document. Om de nood te lenigen, krijgen scholen opties, zoals grotere klassen, onbevoegde leraren voor de groep of een vierdaagse lesweek.

Het is een keuze uit kwaden. De Onderwijsinspectie concludeerde al dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat en het noodplan zal er, zacht gezegd, niet voor zorgen dat onze kinderen beter leren rekenen of lezen.

Als gezinnen de stad niet al verlaten hebben vanwege de hoge huizenprijzen, dan hebben ze nu nóg een argument om Amsterdam achter zich te laten.

Opvallend is de reactie van de gemeenteraad op het noodplan. Die is eerder gelaten is dan verontwaardigd. “Dit is geen ideale situatie, maar we hebben geen andere keuze,” zo verwoordde Numan Yilmaz van Denk het sentiment.

Daar hebben ouders natuurlijk geen boodschap aan. Een vierdaagse lesweek is logisch vanuit het oogpunt van de overwerkte leraar, maar voor de meeste ouders een horrorscenario, ook al beloven de scholen te voldoen aan het aantal lesuren dat wettelijk is voorgeschreven en ook al is het niet de bedoeling dat kinderen minder les in rekenen en taal krijgen.

Ook de politie en zorg kampen met personeelstekorten. De problemen bij de politie zijn inmiddels zo nijpend dat essentiële taken niet meer kunnen worden uitgevoerd, zo valt te lezen in een nota die deze week op de agenda van de gemeenteraad stond.

De oplossing voor al deze beroepsgroepen moet komen uit Den Haag en tot die tijd moet Amsterdam zelf aanmodderen. En dus probeert de gemeente onderwijzers in de stad te houden met parkeervergunningen en voorrang bij een klein aantal betaalbare woningen. Het is allemaal niet voldoende en dus is het nu zo ver dat we in Amsterdam serieus overwegen schoolklassen te vergroten of een dag minder les te geven.

En dat is een ramp, zegt wethouder Marjolein Moorman terecht. “Het is niet normaal dat we dit noodplan op rustige toon bespreken,” zei ze tegen de gemeenteraad. Probleem van het noodplan is dat het druk weghaalt bij docenten, maar de problemen voor ouders en kinderen alleen maar vergroot.

Het zijn gekke tijden. Amsterdam groeit, is een magneet voor talenten uit heel de wereld, de economie bloeit en het geld stroomt door de stad. Tegelijkertijd kunnen Amsterdammers geen huis betalen en krijgen kinderen minder les. Het gaat tegelijkertijd zo goed en zo slecht met deze stad.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl.

null Beeld Paul van der Steen
Beeld Paul van der Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden