Lezersbrief

‘Het echte probleem rondom Sinterklaas: pepernoten’

Als een van de weinigen ziet Paroollezer Maurits Kok ‘hét probleem’ van Sinterklaas.

Maurits Kok
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed, heilig, en weer in het land. Sinterklaas heeft zijn intocht achter de rug en kan zich weer opmaken voor zijn vrijgevige verjaardag. Het feest voor jong en oud, demonstrant en relschopper, heeft alweer het nodige stof doen opwaaien.

Maar het echte probleem rondom de Sinterklaasperiode wordt nog steeds te weinig besproken. Het is een kwestie waar zwart-witdenken helemaal niet mogelijk is en eigenlijk iedereen aan de verkeerde kant van de geschiedenis blijkt te staan: pepernoten.

Het probleem is dat waar pepernoten worden genoemd, kruidnoten worden bedoeld. Een ondergewaardeerd probleem. Deze massale hysterie zou met geen enkel ander soort voedsel of voorwerp worden getolereerd. De wereld zou te verwarrend zijn. Er is een bestaansreden voor het gezegde,‘geen appels met peren vergelijken’.

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking is zich van geen kwaad bewust. De zachte taaie pepernoot wordt traditioneel bezongen in Sinterklaasliederen, maar is in populariteit allang voorbij gestreefd door de harde kruidnoot. Helaas is er in onze woordkeuze nog te weinig te merken van deze kentering. Of het nou gewone kruidnoten zijn, overgoten met chocolade of de kleintjes van de bakker, ze verdienen het hun eigen naam te dragen. Het wordt tijd dat we taal laten aansluiten bij de realiteit.

Voor verandering zullen ook ondernemingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is onbegrijpelijk dat winkels adverteren met de belofte dat pepernoten weer in de schappen liggen, zonder ze daadwerkelijk te verkopen. Een bezoek aan het bedrijf De Pepernotenfabriek is een deceptie voor elke pepernotenafficionado. Er zijn enkel kruidnoten te koop. Tientallen varianten van de kruidnoot, maar geen pepernoten. Het geeft een indicatie van de reikwijdte van het probleem.

Hoe een dergelijk misverstand zo diep verankerd is geraakt in de Nederlandse psyche is lastig te verklaren. Maar verandering is mogelijk en noodzakelijk. Als kinderen nu leren om te gaan met een nieuwe realiteit zullen zij de omschakeling faciliteren. Verandering is altijd een traag proces, maar de enige manier om de kruidnoot zijn rechtvaardige naam te laten opeisen, is door op te blijven treden tegen dit onrecht. De omslag zal plaatsvinden. Degenen die blijven vasthouden aan de illusie dat pepernoten onlosmakelijk verbonden zijn aan het Sinterklaasfeest, zullen zich niet lang meer kunnen beroepen op enige steun.

Maurits Kok, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden