Han Lips

Het brave jongetje Balkenende mocht ook aanschuiven

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het herdenken van Ruub Lubbers.

Nieuwsuur Beeld NPO 2

Toen woensdagavond tegen zessen het overlijden van Ruud Lubbers bekend werd gemaakt, wist DWDD in allerijl de makers van de documentaire Het Geheim van Lubbers naar de studio te halen, Thomas Blom en Misha Wessel.

Wat 'het geheim van Lubbers' dan wel was, wilde Matthijs van Nieuwkerk weten. Blom: "Hij snapte: informatie is macht. En hij kon al die informatie in dat prachtige hoofd verwerken."

De obligate vraag over de handtastelijkheid van Lubbers pareerde Wessel handig met: "Hij was heel charmant, als je bij hem thuis kwam kreeg je meteen drie zoenen."

Net zo alert was de NPO, die de Andere Tijden-­documentaire woensdagavond uitzond.

Het Geheim van ­Lubbers, uit 2013, bevatte veel bijna nostalgisch stemmend archiefmateriaal uit de roerige jaren tachtig, met zijn crisis en kruisraketten. Een tijd waarin Lubbers als premier vaak buiten zijn ministers om problemen ­oploste.

RTL Late Night
liet de andere hoofdrolspelers van destijds - Nijpels, Brinkman - aan het woord. Maar Nieuws­uur had de meest interessante bezetting: de drie resterende Nederlandse oud-premiers: Van Agt, Kok en Balkenende.

Van Agt was eerlijk over zijn relatie met Lubbers: "Vrienden in de ware zins des woords waren we niet." Kok noemde Lubbers 'een openstaande gesprekspartner'.

Balkenende noemde Lubbers ook 'benaderbaar', maar hij zat er naast die twee éminences grises bij als het brave jongetje dat in de lerarenkamer mag aanschuiven.

Dat werd nog eens onderstreept toen Van Agt afsloot met de woorden dat 'veel jongelui in het vaderland er nog niet klaar voor zijn om op het niveau Lubbers te regeren' - en vervolgens een guitige knipoog richting Balkenende gaf.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden