Plus Column

Het belang van een goede buur

Iets meer dan een jaar geleden presenteerde het stadsbestuur van Amsterdam zich in een afgeladen partycentrum in de kleine buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude als een van de kandidaten voor een bestuurlijke fusie.

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort

Haarlemmermeer en Velsen waren de andere vrijers op het vinkentouw.
Het was een heerlijke avond. De kandidaten sloofden zich uit met mooie presentaties, tropische cocktails en gratis balpennen en notitieblokjes om de harten van de bevolking voor zich te winnen. Eberhard van der Laan had maar liefst vier wethouders en zijn echtgenote meegenomen om duidelijk te maken dat het Amsterdam menens was.

De keuze viel uiteindelijk op Haarlemmermeer, ook omdat met name oudere bewoners van Haarlemmerliede en Spaarnwoude niet vergeten waren hoe Amsterdam vroeger met zijn buren omging. Dat gebeurde met de bestuurlijke omgangsvormen van een neanderthaler: we beginnen met een klap met de knots, en daarna nemen we wat we nodig hebben.

Niet alleen in de buurgemeenten kregen bestuurders rode vlekken in de nek van de Amsterdamse arrogantie. Het is maar goed dat het provinciebestuur niet over kruisraketten beschikt, anders waren na de zoveelste botsing met de dwingende hoofdstad ongetwijfeld een paar exemplaren afgevuurd richting de Stopera.

Tegenwoordig zijn de verhoudingen totaal anders. Amsterdam presenteert zich als verantwoordelijke hoofdstad, en biedt waar het kan hulp aan in de regio.

Een verstandige opstelling, want de oplossing voor een aantal grote kwesties, zoals de spreiding van de drukte en de behoefte aan nieuwe woningen, ligt buiten de stad. Een goede relatie is dan ook zeer in het belang van Amsterdam.

Vandaar dat de gang van zaken rond de komst van een nieuw evenemententerrein in het havengebied zo verbaast. Vorige week was Amsterdam opnieuw bij de buren op bezoek, maar de stemming was nu aanzienlijk minder feestelijk en ontspannen dan een jaar geleden. Een sportzaal vol woedende bewoners liet weten helemaal niets te zien in een festivalterrein in de achtertuin.

Nu is verontwaardiging tegenwoordig vrijwel overal gratis in ruime hoeveelheden verkrijgbaar, maar deze mensen leken wel degelijk een punt te hebben. Terwijl Amsterdam in zijn begroting het benodigde geld al heeft gereserveerd voor de aanleg van het festivalterrein, werden de omwonenden van het feestgedruis nu voor het eerst bijgepraat over de plannen.

Weinig hoffelijk, maar ook onbegrijpelijk. Het nieuwe terrein is een onmisbare schakel in het evenementenbeleid dat de afgelopen jaren onder leiding van de burgemeester tot stand is gekomen.

Er is eindeloos gesproken en onderhandeld met organisatoren, bewoners en deskundigen. Amsterdam wil graag de evenementenhoofdstad zijn, maar vergat die ene gouden regel voor alle organisatoren van grote en kleine feesten en partijen: eerst naar de buren met een bos bloemen en een briefje. Sorry voor de herrie.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden