PlusJessica Kuitenbrouwer

Herwonnen woonplezier dreigt in gevaar te komen

Jessica Kuitenbrouwer
Jessica Kuitenbrouwer. Beeld Artur Krynicki
Jessica Kuitenbrouwer.Beeld Artur Krynicki

Op een regenachtige zaterdagochtend weet ik het zeker: ze zijn terug. De afgelopen weken zag ik ze al wel, maar durfde ik nog geen conclusies te trekken. Voorzichtig vroeg ik buurtgenoten of het hun ook was opgevallen.

“Als ze die headsets maar achterwege laten deze zomer,” bromde de handige achterbuurman.

“Hebben ze dat nou nog steeds niet verboden?” beet de eigenaar van de kleine winkel.

Even hielden we onszelf nog voor de gek met sussende gedachten als ‘het kan toch ook een schoolreisje zijn?’ en ‘deze groep heeft niet per se één leider…’

Maar nu weet ik het zeker. De tours zijn weer begonnen.

Zeven parapluutjes en twee verzopen kapsels staan aandachtig te luisteren naar een jonge vrouw in een paarse regenjas. Haar donkerblonde haar heeft ze samengebonden met een elastiek en in de boothals van haar gestreepte shirt gestoken. Met een boekje in haar hand staat ze te oreren. Wanneer ze een fun fact vertelt, maakt ze een trotse geste met pols en wijsvinger.

Na een minuut of vier zwiept ze als een opgefokte spelshowpresentator haar armen over haar hoofd en draait ze 180 graden op haar hielen – het boekje wijst de weg naar de volgende stop. Zonder om zich heen te kijken slenteren de paraplu’s en verzopen kapsels achter haar aan.

Ik zucht. De wederkeer van de tourguides betekent ook de terugkomst van veel spanning in de buurt. Vóór de pandemie liepen de gemoederen behoorlijk hoog op in de binnenstad. Het repetitieve gekakel van de gidsen begon bewoners te vervelen, (bak)fietsen werden zonder toestemming gebruikt als rekwisieten in zogenaamd leerzame demonstraties en rondgeleiden dwaalden zomaar de weg op omdat ze vergaten dat ze daadwerkelijk in de stad waren en niet door een openluchtmuseum sjokten.

Bewoners waren het beu. Fietsers en scooterrijders reden moedwillig op de groepen in als ze weer eens de straat blokkeerden en lokale ondernemers maakten ruzie met hardleerse gidsen over stilstaan voor etalages en ingangen van winkels en restaurants. De touroverlast stond steevast op de agenda bij gemeenteavonden en was the talk of the town.

Door het leeglopen van de stad in maart kon de lokale bewoner even ontsnappen aan Pretpark De Wallen en genieten van Amsterdam als woonplaats. Nu het herwonnen woonplezier in gevaar dreigt te komen, begint de Wallenbewoner preventief te steigeren en worden de terugkerende gidsen niet bepaald met open armen ontvangen.

En dat begrijp ik wel, want zoals één van mijn buurvrouwen vorige zomer wanhopig over straat slingerde: “Dit is ons thuis en niet het fucking Lavenland, okay?!”

Jessica Kuitenbrouwer (1993) is schrijver, ­columnist en audioproducer. Ze schrijft deze zomer over haar leven in de binnenstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden