Ingezonden Brief

'Hervat per direct taalles voor vluchtelingen'

Een drietal taaldocenten in opvanglocaties in Amsterdam roept de gemeenteraad op druk te zetten op het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de taallessen voor vluchtelingen per direct 'terug te geven' aan de al aanwezige vrijwilligers.

Heleen de Jongh en Gaby van der Mee en Suzanne Rekers
De Havenstraat in Zuid, een van de locaties in Amsterdam waar tijdelijk vluchtelingen opgevangen zijn Beeld Rink Hof
De Havenstraat in Zuid, een van de locaties in Amsterdam waar tijdelijk vluchtelingen opgevangen zijnBeeld Rink Hof

Hoe overleef je als vluchteling in een wildvreemd land? Niet alleen met bed, bad en brood, vindt de gemeenteraad van Amsterdam. Voor de noodopvang van zo'n 1500 vluchtelingen die vorig jaar september arriveerden, moest veel meer gebeuren. Ze moesten direct kennismaken met onze samenleving, de normen en waarden leren en de taal, vond de Raad.

Het ABC (Amsterdams Buurvrouwen Contact, een organisatie met vijftien jaar ervaring in taallessen) startte een half jaar geleden met taalklassen. Er was een methodiek opgezet die prima werkte.

Aan meerdere groepen van wisselende samenstelling en niveau werden vijf dagen per week taallessen gegeven door een poule van betrokken en enthousiaste vrijwillige docenten. De omstandigheden waren vaak primitief. Toch was er al snel een vaste kern van bewoners die elke ochtend verwachtingsvol met hun boek aanschoof.

Welkome afleiding
De lesuren waren niet alleen nuttig voor de kennis van het Nederlands, maar voor veel vluchtelingen ook een welkome afleiding. Er zijn vriendschappen ontstaan die de verhuizingen naar asielzoekerscentra in verre oorden hebben overleefd. Dat is integratie!

Bij hun vertrek uit Amsterdam vertelden ze in het Nederlands waar ze naartoe gingen, waarom afscheid nemen na zoveel maanden verdrietig is, maar dat ze ook blij waren dat er eindelijk wat ging gebeuren.

Onkosten
Sinds 1 april heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) het beheer van de Amsterdamse noodlocaties overgenomen van de gemeente. Het COA vond de lessen van het ABC prachtig, professioneel, beter kon je het eigenlijk niet treffen. Alleen de onkosten, die tot dan toe door de gemeente betaald waren, konden niet vergoed worden. Begin mei liet het COA weten de taallessen toch zelf te gaan organiseren. Wij konden vertrekken.

Prima, natuurlijk kun je ervoor kiezen om het allemaal opnieuw op te zetten. De ervaring van het afgelopen half jaar heeft ons echter geleerd dat het creëren van een poule docenten, lesmateriaal, roosters, en het werven van leerlingen, veel tijd kost. Het was er allemaal. Op dit moment zitten er tientallen bewoners van de Flierbosdreef te wachten op hun les.
Wij hadden die al toegezegd, wij vinden dat vreselijk. Hoe lang zullen ze moeten wachten? Vandaar onze oproep: gemeenteraad, neem je verantwoordelijkheid en zet het COA onder druk om de lessen per direct te hervatten!

Heleen de Jongh, Gaby van der Mee en Suzanne Rekers

vrijwillige taaldocenten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden