Han Lips

Herinnering: Peter Vos was een groot kunstenaar

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Het Vogelparadijs in een aflevering van Het Uur van de Wolf.

Het Vogelparadijs, NPO2 Beeld -
Het Vogelparadijs, NPO2Beeld -

Documentairemaker David de Jongh heeft duidelijk iets met vaders en zonen. Eerder maakte hij mooie portretten van zijn filmvader Frans Bromet en zijn biologische vader, fotograaf Eddy de Jongh.

In een prachtige lange aflevering van Het Uur van de Wolf was maandag Het Vogelparadijs te zien over tekenaar en illustrator Peter Vos, en ook daarin was het vaderthema voortdurend aanwezig.

De film was in de eerste plaats een nuttige opfriscursus. Vos is nog maar zeven jaar geleden overleden, maar zijn naam lijkt al in de vergetelheid geraakt.

Het Vogelparadijs wreef ons nog eens in wat een zeldzaam groot kunstenaar de Utrechtenaar was, en wat een duizelingwekkende productie hij in zijn werkzame leven voortbracht, als illustrator van boeken, tekenaar voor Vrij Nederland en maker van duizenden tekeningen van vogels.

Vrienden, collega's en kinderen vertelden het levensverhaal van Vos. Een vertrouwd verhaal: een vliegende start als jonge prins vanwege zijn grote talent, maar naarmate de jaren verstreken, ging het leven steeds zwaarder ­wegen.

Het overlijden van zijn ouders en zijn broer leek de aanzet te geven van een periode van diepe depressies, gestrande huwelijken en overmatig drankgebruik.

Al die tijd bleef Vos tekenen. Voor zichzelf, maar ook een gestage stroom van werkelijk schitterend geïllustreerde brieven, kaarten en kattebelletjes aan zijn kinderen.

En ook bij de vrienden kwamen stapels tekeningen uit de kast. Het grote talent ging gepaard met grote twijfel: als iemand een tekening mooi vond, gaf Vos hem onmiddellijk gratis weg.

Daar kwam zijn vader om de hoek kijken. Die was ervan overtuigd dat Vos de grootste tekenaar van zijn tijd zou worden. Ga er maar aan staan.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden