Lezersbrief

‘Herdenking Bijlmerramp hoort niet te gaan over criminele slachtoffers’

Paroollezer Herma Spreij schrijft in deze brief aan Halsema: ‘Geef de gekaapte herdenking van de Bijlmerramp terug aan de mensen die nog steeds met haar gevolgen moeten leven’.

Beeld ANP/Koen van Weel

Beste burgemeester ­Halsema, 

Wij kennen elkaar. Op 26 april 2019 heeft u mij de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld, waar ik nog steeds trots op ben. Ik ontving deze onderscheiding voor mijn inzet als vrijwilliger na de ­Bijlmerramp. Zoals uit mijn brief zal blijken ben ik nog steeds ­actief.

Ik ben ernstig bezorgd nu de organisatie van de Bijlmerramp niet alleen de slachtoffers van de ramp wil herdenken, maar ook de jongeren uit het criminele circuit met wie de afgelopen weken werd afgerekend. Los van mijn persoonlijke mening dat het niet ethisch is, spelen hier meer aspecten.

Door een podium te bieden aan het criminele circuit kan het risico ontstaan dat tijdens of vlak na de herdenking op locatie een afrekening zou kunnen plaatsvinden, waarbij wellicht onschuldige slachtoffers kunnen vallen. Voor mij en vele betrokkenen die bij de herdenking aanwezig wilden zijn is dit een reden om op 4 oktober niet te komen.

Lieve burgemeester, ik ben bang. Niet voor mijzelf, want ik heb besloten om niet naar een herdenking te gaan waar ook criminele jongeren worden geëerd en herdacht. Ik ben bang voor de veiligheid van de na­bestaanden, de slachtoffers van de ­Bijlmerramp, hun vrienden, onze buren, buurtgenoten, wethouder Rutger Groot Wassink en andere genodigden. Ik heb mijn best gedaan om het stadsdeel (dat de herdenking faciliteert) en de organisatie van ‘Het Groeiend Monument’ op andere gedachten te brengen. Dit is niet gelukt. Daarom roep ik uw hulp in.

Uw zorg voor veiligheid en strijd tegen de georganiseerde criminaliteit alsmede de verbinding van onderwereld versus bovenwereld is een speerpunt van uw beleid. Ik zou u willen vragen of een herdenking van criminele slachtoffers past in uw beleid. Kunt u zich voorstellen hoe het voor de politie, brandweer en Groot Wassink moet zijn om tijdens de herdenking zij aan zij te moeten staan met de achterban van de slachtoffers van recente afrekeningen in dit criminele circuit. Welk signaal wordt hiermee afgegeven richting onze samenleving?

Ik wil ten slotte vragen om uit medemenselijkheid de gekaapte herdenking te verbieden en weer terug te geven aan de mensen die nog steeds met de gevolgen van de Bijlmerramp moeten leven. Zij hebben hard gewerkt om weer positief in het leven te staan en de goede/mooie Bijlmer in hun hart te behouden.

Lieve mevrouw Halsema, ik hoop met heel mijn hart dat u deze brief serieus wilt nemen en op basis van veiligheidsrisico maar ook omwille van de ethiek tot een weldoordacht besluit komt.

Herma Spreij, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden