Han Lips

Henk Hofland, een 88-jarige barstensvol levenslust

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het laatste interview met H.J.A. Hofland in Nieuwuur.

Han Lips
null Beeld NOS
Beeld NOS

Het was kort. En krachtig ook wel. Nog geen vijf minuten H.J.A. Hofland had Nieuwsuur dinsdagavond, in wat toch was aangekondigd als zijn laatste interview. Hofland kwam niet veel verder dan zijn jeugd in het gebombardeerde Rotterdam en zijn eerste keer in New York - het eind vorig jaar opgenomen gesprek had nog een vervolg moeten krijgen. En daar was het voor zijn overlijden niet meer van gekomen.

Gelukkig lag er nog een pracht van een aflevering van Profiel op de onderste plank van het omroeparchief. In 2006 had Cees Overgaauw Hofland, toen toch al bijna tachtig, opgezocht in New York. Er bleef een camera achter op zijn hotelkamer om hem te filmen bij het schrijven van een van zijn vier columns. De titel van zijn NRC-rubriek Overpeinzingen konden we vanaf dat moment gerust letterlijk nemen. IJsberen, ijsberen, tot hem een beginzin inviel. Want: "Schrijven, dan ben je alleen in het gezelschap met wat je in je eigen hoofd hebt."

Ommetjes door New York werden afgewisseld met zijn kennissenkring in Amsterdam. Met Hans van Mierlo en Harry Mulisch, toen nog springlevend. Elsbeth Etty en Remco Campert noemden zijn precieze formuleringen als zijn grootste kracht. Ze noemden Tegels Lichten, natuurlijk, zijn beroemde boek. Hij schreef het in vliegende vaart, vertelde Hofland, toen hij werd weggewerkt als hoofdredacteur van het Handelsblad.

Die achtergrondinformatie ontbrak in Nieuwsuur. Wat Hofland er nog wel over zei: "Ik schrijf het allemaal godverdomme op en ik neem wraak." Wat Lips een merkwaardige manier vond om zo'n zinnetje aaneen te rijgen. Op bijna elke andere plek in die zin rolt het vloekwoord zoveel lekkerder, waardoor er meer venijn uit spreekt. Maar het was ook wel elegant zo. Zoals dat hele itempje van Nieuwsuur, barstensvol levenslust van een 88-jarige. Best mooi.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden