Lezersbrief

‘Help jezelf, help de ontwikkelingslanden met gerichte kapitaalinjecties’

Koen Thé, algemeen directeur ­van het investeringsplatform Lendahand, stelt in deze lezersbrief dat gewone mensen, kleine spaarders en beleggers met (kleine) gerichte kapitaalinjecties er in ontwikkelingslanden toe kunnen doen.

Het Parool
Mecenas Bill Gates zei onlangs dat landen als India, Kenia en Peru er ruim een decennium over zullen doen om de klap economisch weer te boven te komen. Beeld AFP
Mecenas Bill Gates zei onlangs dat landen als India, Kenia en Peru er ruim een decennium over zullen doen om de klap economisch weer te boven te komen.Beeld AFP

Afgelopen maand werd duidelijk dat de Nederlandse overheid komend jaar een historisch klein budget heeft gereserveerd voor ontwikkelingssamenwerking. Werkgelegenheid, welzijn en onderwijs in eigen land kregen op de miljoenennota ruime voorrang. Gezien de penibele omstandigheden waarin veel ontwikkelingslanden zich door toedoen van de corona-uitbraak bevinden, waren de reacties op deze verdeling van de nationale kas niet mals.

Juist nu is extra steun in de economisch minderontwikkelde delen van de wereld hard nodig. Niet alleen vanuit altruïstisch oogpunt is ondersteuning van ontwikkelingslanden te rechtvaardigen. Mecenas Bill Gates zei onlangs dat landen als India, Kenia en Peru er ruim een decennium over zullen doen om de klap economisch weer te boven te komen.

Dat is niet alleen vervelend voor die landen, maar ook voor ons: helpen we kwetsbare landen niet bij het opbouwen van gezonde economieën dan krijgt Nederland daar op termijn last van in de vorm van toenemende migratiestromen en verdwijnende afzetmarkten.

Of een verhoging van de ontwikkelingsfinanciering de oplossing is, valt te betwijfelen. Dit geld sijpelt vaak langzaam door administratieve lagen voordat het bij de mensen komt die het nodig hebben.

De afwijzende houding van de Nederlandse overheid maakt duidelijk dat we naar andere oplossingen moeten kijken. Het ontbreekt in ontwikkelingslanden niet aan welwillende en innovatieve ondernemers die maar wat graag de handen uit de mouwen steken, om op eigen houtje stappen vooruit te maken en daarmee de economie (opnieuw) op gang te helpen. Waar het wel aan ontbreekt, zijn financiële injecties om de ondernemers te ondersteunen.

Kapitaal is er genoeg in de wereld. Nu miljoenen mensen wereldwijd in armoede dreigen te vervallen en ontwikkelingshulp grotendeels uitblijft, is het de hoogste tijd voor een nieuwe grassrootsbeweging. Gewone mensen, kleine spaarders en beleggers kunnen met (kleine) gerichte kapitaalinjecties er in ontwikkelingslanden toe doen. En daarmee niet alleen de ontwikkelingslanden, maar ook zichzelf behoeden voor grote problemen in de nabije toekomst.

Koen Thé, algemeen directeur ­investeringsplatform Lendahand

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden