PlusColumn

Heinz Schiller was een goedige reus met stalen benen

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Ja beste lezer, ik ben het met u eens dat het voor bepaalde tijd sluiten van een column waarin Ajax links- of rechtsom, zacht of hard, de ­inspiratiebron is, niet van deze tijd is.

Het voetbaljaar kent geen start of finish meer, het dendert door, ook in de vuistvol competitieloze weken. Er is voer genoeg ter inspiratie, omdat er over Ajax altijd gesproken, gebakkeleid, ­geklaagd of gediscussieerd wordt.

Bij ieder aan Ajax gerelateerd bericht werd ik getroffen door de bijna spastische gedachtereflex daar iets mee te doen: een column. Justin Kluivert naar Roma. Viktor Fischers speelminuten op het WK. ­Hakim Ziyech is er nog.

Marc Overmars pleegt trendbreuk en hijst salarisplafonds omhoog. Nouri. Een zoon keert weer: Daley Blind. Carel Eiting speelt! Sjakie wordt 80. Frenkie de Jong en Barça. Gravenberch meldt zich. ­Harry Sacksioni is heengegaan. Sturm Graz.

Voer, veel latente columnonderwerpen.

Daaraan denkend, realiseer ik mij dat het overlijdens­bericht van Heinz Schilcher mij krachtiger raakte dan ­logisch lijkt. Schilcher was speler van het elftal van de gouden jaren zeventig, maar bezat geen startersstatus in het eerste.

Daarom deed hij af en toe met het tweede elftal mee, ter behoud van speel­ritme. Hij was sympathiek, wat al bleek uit het niet laten merken hoe vervelend hij het vond met ons te moeten doen.

Hij sprak met ons en lachte mee met ons. Hij was goedig. Bij het douchen keek ik tegen een reus op, brede, behaarde borst, stalen benen. Ik dacht: zo groot en sterk word ik nooit, en zag mijn voetballersdroom wegdrijven.

Later leerden wij elkaar echt kennen en wat ­gevoelsmatige sympathie was, kreeg een fundament. Het was een zuiver genoegen hem elk jaar te ontmoeten. Ook ik wist niet dat hij al veertien jaar ziek was. Vandaar de schok.

Ja, beste lezer, wanneer er geen columnzomerstop zou zijn geweest, had ik geschreven over Heinz Schilcher.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden