Han Lips

Heel Holland Bakt is een redelijk onverklaarbaar fenomeen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: met koekjes voor de buis.

Han Lips
Heel Holland Bakt Beeld NPO1
Heel Holland BaktBeeld NPO1

'Bij voetbal wil een finale nog wel eens tegenvallen, maar bij Heel Holland bakt niet. Daar komt chocolade aan te pas." Inval-Martine André van Duin had de lichte toon die bij 's lands best bekeken bakprogramma past meteen weer te pakken.

Heel Holland Bakt beleefde zondag de finale van het vierde seizoen en Lips zat aan de buis gekluisterd. Net als 2,8 miljoen andere taartminnende mensen, overigens.

Projectleider Annemarie wist (en dat was niet onverwacht, las Lips in voorbeschouwingen) juryleden Janny en de immer guitige Robèrt het meest te bekoren met haar zandkasteelbaksel - waarmee ze de mislukte dômes van de eerste bake-off in één klap goedmaakte.

Heel Holland Bakt is een redelijk onverklaarbaar fenomeen, formaat Boer Zoekt Vrouw en Wie is de Mol?. Zelfs de noodgedwongen vervanging van Martine Bijl kon daar geen verandering in brengen. Van Duin is met zijn twinkelende oogjes de perfect gedraaide - niet mixen! - crème tussen de verschillende elementen van het programma.

Ook de nabeschouwing op woensdag, die Max-baas Jan Slagter dit jaar voor het eerst uit zijn hoge hoed toverde, is een kolfje naar de hand van Van Duin. Smaakt Naar Meer scoort wekelijks ruim een miljoen bakgekke kijkers - benieuwd naar de inzichten van de afgevallen kandidaten.

Maar pas wanneer Ivo Niehe een item in zijn TV Show aan een programma wijdt, is het voor Lips duidelijk dat de status van een programma echt gevestigd is. De kers op de taart.

In het item, aansluitend op de finale, gaven oud-winnaars Rutger van den Broek (2013), Menno de Koning (2014) en Sarena Solari (2015) hun visie, waarbij Van den Broek zich de Ronald de Boer van de patisserie toonde.

"Annemarie bakte vanaf het eerste moment heel constant. Uiteindelijk ben je zo sterk als je laatste baksel."

En zo stelde niet alleen de finale niet teleur.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden