Henk SpaanBeeld Artur Krynicki

Heeft Ajax geen behoefte meer aan Zuid-Amerikaans gif?

PlusSpaan geeft punten

Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl

29 oktober: een 5 voor Sean Klaiber

Toen Mazraoui was gewisseld, kon Ajax zich niet meer onder de druk uitspelen. Nous mogen ze altijd de bal geven, omdat hij in staat is weg te draaien en te versnellen. Wie Klaiber aanspeelt, krijgt de bal terug. Verdedigend ging hij vruchteloos naar een hoge diepe pass, als ik me goed herinner op Zapata, die langs Schuurs flitste. Net geen doelpunt. Het woord omschakelen viel vaak bij mij thuis. Het gelijke spel vindt zijn oorzaak ook in de wissels of: het gebrek aan omzettingen. Het middenveld werd overspeeld door een gebrek aan balans. Wat hebben Martinez en Álvarez misdaan? Heeft Ajax na de scoutingsreizen van Veldmate plotseling geen behoefte meer aan Zuid-Amerikaans gif? Met Tadic en Gravenberch op het middenveld komen de verdedigers te veel onder druk. Wanneer gaat Daley Blind foeteren? Overigens mogen we niet vergeten dat Atalanta steengoed is.

Sean KlaiberBeeld ANP

28 oktober: een 8 voor Davy Klaassen

En toen kwam Labyad er ook nog in, nadat aankoop Klaiber had laten zien dat hij in Europa niet kan meekomen. Van Labyad wisten we het al. Over Schuurs zullen we het helemaal niet hebben. De nieuwe De Ligt kwam een echte spits tegen die Zapata heette. Vandaar dat Schuurs maar vaak naar voren ging, op de vlucht voor Zapata. 

Er was ook goed nieuws. Traoré speelde in veel opzichten aardig. Hij was sterk in duels, versierde een penalty en scoorde. Wat wil je nog meer? Winnen natuurlijk. Of dat ooit zal kunnen met Tadic op tien, vraag ik me sinds dinsdag af. In tegenstelling tot Traoré was hij zwak in duels. Of hij een directe tegenstander had, was onbekend. Ik zag hem zelden achter een man aanlopen. De teamgenoot die dat allemaal moest oplossen was Ajax’ beste speler: Davy Klaassen.

Davy KlaassenBeeld ANP

27 oktober: een 8 voor Lassina Traoré

Lassina is een neef van de voormalige speler van Ajax, Bertrand Traoré, die door Lyon onlangs aan Aston Villa werd verkocht voor tegen de 20 miljoen euro. De ene neef is technisch beter, de andere maakt meer doelpunten. Vijf tegen VVV met drie assists. Voor jong Ajax scoorde hij 22 keer met 11 assists. Voor iemand van negentien jaar zijn het verbazingwekkende statistieken. 

En toch… Brian Brobbey is Traorés opvolger bij Jong Ajax. Hij maakte vijf doelpunten in negen wedstrijden. Voor O19 maakte hij in 2019 34 goals. Ik heb hem dit seizoen drie keer gezien: hij was snel, won elk kopduel en niemand kreeg hem van de bal. Tevens heeft hij een aflopend contract. Bij Fox hadden ze het over verhuren aan Utrecht. Geen schijn van kans. Deze jongen wil speeltijd. Raiola is zijn agent. Ajax heeft een ­probleem.

Lassina TraoréBeeld BSR Agency

26 oktober: een 8 voor Lassina Traoré

Wat moet je zeggen van dertien doelpunten in één wedstrijd, gemaakt door één elftal? De buitenlandse mediarechten van de eredivisie zijn sinds 2017 in bezit van het sportmarketing bedrijf IMG, sinds 2013 eigendom van de voormalige William Morris Agency, een aankoop van 2,5 miljard dollar. Dit moederbedrijf is onder meer eigenaar van de vechtsport UFC, van Miss Universe en dus ook in het bezit van de buitenlandse rechten van VVV-Ajax. Dat IMG verlies maakt op de eredivisie, zal niemand verbazen. Noch dat het rechtenbedrag in 2022 zal zakken. Terwijl in 1995 de eredivisie de eerste Europese competitie was die werd aangekocht door ESPN. Internationale zenders betalen nu van hun budget 40 procent aan de Engelsen, 20 procent aan Spanje, aan Duitsland 15 procent, aan Italië en Frankrijk 10 procent en aan Nederland 2,5 procent. Maar hé: Ajax wint met 13-0. Dat is een geweldige uitslag, toch?

Lassina TraoreBeeld BSR Agency

24 oktober: een 9 voor Mario Götze

De vreemdste wissel in de serie ‘trainers die hun beste man uit het veld halen’, vond plaats in 1994 tijdens de WK-wedstrijd Italië-Noorwegen. De Italiaanse keeper Pagliuca maakte hands buiten het strafschopgebied en kreeg rood. Wie moest eruit? Op de bank en in de dug-out werd de spanning ondraaglijk. Wie zou trainer Sacchi erafhalen om een nieuwe keeper te kunnen inbrengen? Het werd Roberto Baggio, op dat moment de grootste ster van het Italiaanse voetbal. Alsof Michels in 1974 Cruijff naar de kant zou roepen. Baggio zelf begreep er niks van. Hij moest worden getroost door reservespelers. Later die week zou ik de fout maken om aan een lunch in het kasteel van Doornroosje in Disneyworld de wissel in twijfel te trekken. Disgenoot Louis van Gaal was het daar op de van hem bekende wijze niet mee eens. De hele eetzaal, gevuld met tweehonderd gasten, luisterde mee. Italië won die wedstrijd wel. Dat kan Jürgen Klopp ook van de daken schreeuwen over zijn wissel van Salah, Firmino en Sadio Mané, van wie de laatste de beste voetballer op het veld was. Ten Hag kon niet op de overwinning bogen na zijn wissel van Neres en Klaassen, twee van de beste Ajacieden. Wat Klopp doet, kan ik ook, leek Erik te denken. Advocaat haalde Kökcü eraf na een rode kaart voor Senesi. Kökcü was volgens mij de beste Feyenoorder, in elk geval de beste middenvelder. Het hoogtepunt van ondoorgrondelijk denken vond plaats in Eindhoven, waar Mario Götze, de beste speler van het veld, in de rust werd gewisseld voor Viergever. Spierprobleem, aldus Schmidt. Götze wist van niks. Mo Ihattaren mocht blijven staan, wat weinig uitmaakte, want je zag hem niet, totdat hij de bal weggaf, waaruit Granada het winnende doelpunt maakte. Nog liet Roger Schmidt hem staan. In de VI las ik dat Ihattaren weer keihard aan het trainen was en gezond at, een averechts werkende spin van de persdienst van PSV. Zonder dat stuk zou die onderkin me nooit zijn opgevallen. De laatste onlogische wissel kwam op naam van het coronavirus, dat Boadu een plaats bij AZ ontnam. De ondoorgrondelijkheid van corona en de denkwijze van trainers vechten om de eer.

Mario GötzeBeeld EPA

24 oktober: een 10 voor Marcus Rashford

Na het scoren van de winnende tegen PSG stortte Rashford zich weer op zijn missie: het ter beschikking stellen van gratis maaltijden voor arme kinderen tijdens de schoolvakantie. Eergisteren werd het programma weggestemd door de conservatieve parlementsleden, van wie de voormalige Brexitminister Steve Baker een woordvoerder is. Toen Rashford vroeg om de comments van zijn Twitteraccount open te zetten, zodat hij hem kon antwoorden, zei Baker: “Marcus, ik heb 96 duizend volgers, tegenover jouw drieënhalf miljoen. Jij hebt hier de macht.” Zo spreekt een loser. Baker is een ‘evangelisch christen’. Die laten arme kinderen dus honger lijden. Het verbaast me niet.

Marcus RashfordBeeld AFP

24 oktober: een 8+ voor Davy Klaassen

Ook Engelse pundits kunnen zwaar uit hun nek kletsen. De Daily Mail vond Klaassen tekortschieten tegen Liverpool. Het bontst maakten Rio Ferdinand en Michael Owen het bij BT Sports. Volgens hen was Schuurs de nieuwe Matthijs de Ligt. Dan zou Mark Rutte de nieuwe Churchill zijn, Fidan Ekiz de nieuwe David Letterman en ik de nieuwe Marieke Lucas Rijneveld. Dat laatste is goed beschouwd nog het waarschijnlijkst.

Davy KlaassenBeeld ANP

23 oktober: een 4 voor Jürgen Klopp

Jürgen Klopp vond ik een grappige vent met ijdele trekjes. In de Arena kregen de trekjes de overhand. Wat wilde hij nou met zijn wissel van Salah, Firmino en Mané? Ajax vernederen? “Ik ben Klopp, dit durf ik” schreeuwen tegen lege tribunes? We hebben er een woord voor in Amsterdam: mafkees. Mogen die gebleekte tanden zwart uitslaan van zijn Duitse gal. Van de weeromstuit haalde ook Ten Hag de uitblinkers naar de kant. Terwijl Ajax de hele wedstrijd kansen miste die er dolgraag in waren gegaan, speelde Gravenberch zijn beste wedstrijd tot nu toe, volgens mij dan. Hij schakelde gedisciplineerd om en maakte pas diep in de tweede helft zijn eerste fout. Wie niet zo goed speelde, was Schuurs, volgens Ferdinand de nieuwe Matthijs de Ligt. Zo noemden wij hem niet toen hij kort voor tijd de bal wéér weggaf. 0

Liverpool FC coach Jurgen KloppBeeld ANP

22 oktober: een 4 voor Thomas Tuchel

Paris Saint-Germain is een grote club die tegen Manchester United, ook een grote club, begon met drie verdedigende middenvelders: Gueye, Danilo en Herrera. Tuchel voelde zich daartoe gedwongen, omdat hij speelde met drie aanvallers die niet willen, of niet kunnen, meeverdedigen: Mbappé, Neymar en Di María. In aanvallen zijn ze goed als ze goede passes krijgen, maar die kregen ze niet. 

Na rust wel, want toen liet coach Tuchel Di María op 10 spelen. Solskjaer had een doorslaggevende tegenzet: hij wisselde een van zijn vijf verdedigers voor Paul Pogba, die de beslissende pass gaf voor de winnende van Rashford. Het doelpunt kwam van rechts. De als linksback in­gevallen Mitchel Bakker kon de net geridderde aanvaller slechts treurig nakijken. Een dieptepunt was het dubbele hupje van ­Bruno Fernandes. Toen hij de penalty miste, deed hij het hupje nog een keer.

Thomas Tuchel.Beeld BSR Agency

21 oktober: een 8 voor Brian Brobbey

Ten Hag zat op de tribune bij Jong Ajax-Jong Utrecht en zag dat Kenneth Taylor na een uitstekend begin van het seizoen aan een lichte terugval lijdt. Passes en schoten waren minder nauwkeurig dan voorheen. Niet zo gek als iemand pas 18 is. Hetzelfde gold voor Sontje Hansen, ook 18: geconcentreerd passen was er vaak niet bij. Zijn matige invalbeurt werd geflatteerd door een goal, een intikker, en een gelukkige assist op Brobbey. 

Over de laatste, ook 18, zei Ten Hag dat zijn conditie omhoog moest om in aanmerking te komen voor het eerste. Die conditie gaat best: zijn doelpunt kwam kort voor tijd en werd gemaakt op kracht. Als een jonge Burak schermde hij de bal af met zijn lichaam, een kast zoals men zegt, om hem vervolgens in de hoek te schuiven. Volgens mij is hij er klaar voor.

Brian Brobbey.Beeld BSR Agency

20 oktober: een 6 voor Mark-Jan Fledderus

‘Hallo, met Fox Sports, wat kan ik voor u doen?’
‘Met Richard van Elsacker van FC Groningen. Ik heb een tip. Twee uur voor de wedstrijd komt Arjen Robben op zijn fiets aan bij het stadion.’
‘O ja? Wat leuk.’
‘Hij fietst de parkeergarage in en gaat dan links naar binnen. Wij dachten dat het misschien voor jullie een leuk beeld was.’

‘NOS Sport.’
‘Hallo, met Mark-Jan van FC Groningen. Ik wil jullie alvast vertellen dat Arjen Robben vandaag op de fiets naar het stadion komt en dat hij via de parkeergarage naar binnen gaat. Leuk plaatje toch?’

‘Hallo, u spreekt met de bureauredactie van Showtime.’
‘Hoi, met Iris van FC Groningen. Ik mag van mijn baas een scoop delen. Arjen Robben komt vandaag op de fiets. Hij stalt hem in de parkeergarage.’
‘Megavet, Iris. Wij sturen meteen een ploeg.’

Mark Jan FledderusBeeld ANP

19 oktober: een 8+ voor Davy Klaasen

In de eerste helft speelde Heerenveen maar met één middenvelder: Joey Veerman. Andere zag ik niet. Kwam Veerman van achteruit, dan moest Kudus hem volgen. Kronkelde de begaafde paling zich onder hem uit, dan pakte Davy Klaassen hem op. Toch wist Veerman twee keer een bijna beslissende pass te geven, plus een schot op doel. Klaassen schikte zich, zoals gebruikelijk zonder morren, in de dienende rol van verdedigende middenvelder. Zo ziet Ten Hag hem dus, wat slecht nieuws is voor Álvarez. Davy heeft veel meer diepgang. 

Opeens zag De Roon een onverwachte concurrent opdoemen voor het Nederlands elftal. Voetballend draaide dit middenveld tegen Heerenveen als een tierelier. Omdat Veerman ook aanvallend denkt, kreeg Kudus regelmatig de ruimte om zijn formidabele talent te exploiteren. Tadic raakt beter in vorm en Daley Blind is terug. Ik ben heel benieuwd naar de opstelling tegen Liverpool.

Davy Klaassen.Beeld ANP

17 oktober: een 9 voor Frenkie de Jong

‘Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn,’ luidde de banner boven de interlands. Is dit al langer gaande of viel het me tijdens deze break voor het eerst op? Het was wennen. Voor mij is Albert Heijn de winkel waar ik deze zomer raar werd aangekeken, omdat ik, na een lang verblijf in het buitenland, een mondkapje droeg. Het verkeerde deel van Nederland dus. Ik associeer Albert Heijn niet met Frenkie de Jong, wat CEO Marit van Egmond van de supermarkt ook zegt over de wens om hun ‘lekkere en gezonde eten onderdeel te maken van de Nederlandse voetbalcultuur.’ Evenmin als met Frenkie associeer ik AH met gezond eten. Alleen de grootste speurneuzen kunnen in de supermarkt gezond eten vinden. 

Enfin, ik ben de Keuringsdienst van Waarde niet, dus eerst even over Memphis. Wat was hij slecht. Het aannemen van de bal lukte niet, corners en vrije trappen lukten niet en het schieten ging ook mis, behalve de keer dat Donnarumma de bal uit de korte hoek haalde. Een applausje klonk slechts toen hij Bonucci bij de achterlijn een energieke gooi gaf en de bal voorschoot op Luuk de Jong, die de hele avond worstelde met het concept ‘tussen de palen koppen’. Hij fungeerde goed als aanspeelpunt, wat een beetje mager is voor iemand die de Europa League heeft beslist. Aanspeelpunten kunnen we overal krijgen. 

Van Donny van de Beek en Frenkie de Jong heb ik wel genoten, vooral als ze elkaar opzochten en dat deden ze vaak. Dit koppel zet lijnen uit en knipt de patronen voor uitgelezen haute couture. Posities in het veld zijn doorslaggevend – vooral die van Frenkie en Donny, dat heeft Frank de Boer goed gezien. Het moment dat hij Louis van Gaal aan de hulplijn moet roepen, is opeens weer ver weg. Een tweede voordeel van de dominantie van het voormalige Ajaxmiddenveld is de bescheidener rol die voor Memphis is weggelegd. Hij kan het geforceerde leiderschap achterlaten in Lyon, wat zijn vorm hopelijk zal terugbrengen. Het leiderschap achterin kunnen we in de veilige handen van De Vrij leggen. Dat hebben we ook geleerd.

Frenkie de Jong.Beeld BSR Agency

17 oktober: een 8+ voor Paul Pogba

Net als Pogba speelt Griezmann voor Frankrijk beter dan bij zijn club. Deschamps zet hen beter neer en geeft hun het vertrouwen dat ook supersterren nodig hebben. Over invaller Pogba zei de bondscoach dat hij ‘beslissend kan zijn en een motor in de groep’. Koeman zou het doelpunt van Griezmann, met een linkervoet vol zelfvertrouwen, en zijn positie in de zestien goed moeten bestuderen. Wat Pogba deed met zijn fantastische pass op Digne, was op een niveau waarmee je WK-finales beslist. O ja, dat deed hij ook. Invaller Camavinga had de eer en het genoegen een scheldpartij van Deschamps te mogen ondergaan na de gelijkmaker van Kroatië. Hij stond niet goed, of zoiets.

Paul Pogba.Beeld BSR Agency

17 oktober: een 6 voor Georginio Wijnaldum

Vandaag speelt Liverpool tegen Everton, nog niet zo snel na de interlands als Rennes en PSG, die gisteren al moesten spelen, maar met ook de Champions League in het verschiet worden de voetballers te zwaar belast. Bij Wijnaldum zie je dat ook – moeite met aannames tegen Italië – terwijl er bij hem transferonzekerheden bijkomen. Zal hij bijtekenen of uit zijn contract lopen? Het dilemma kleurt zijn spel.

Georginio Wijnaldum.Beeld BSR Agency

16 oktober: een 5 voor Jan Dirk van der Zee

Van der Zee is directeur amateurvoetbal bij de KNVB. Hij gaat over het vrouwenvoetbal, want dat zijn in de ogen van de voetbalbond geen professionals. Of zijn het vrouwen en daarom amateurs? Er was een vrouw in het kabinet voor nodig om de KNVB te wijzen op een situatie die je ook als discriminatoir zou kunnen uitleggen. Minister Tamara van Ark riep de bond tot de orde. Van de regering mogen vrouwen voetballen. Volgens Jan Dirk was er niks aan de hand. De vrouwen moesten blij zijn dat ze als amateur werden beschouwd, anders zou het financieel faliekant misgaan. Maar ‘als het in de emotie en de beeldvorming zit, dan kan ik daar niet tegenop.’ Zo zette de bobo de voetbalvrouwen weg als ‘emotioneel’. Het is om uit je vel te springen, als dat niet zo emotioneel was.

Jan Dirk van der Zee.Beeld ANP

15 oktober: een 8 voor Deyovaisio Zeefuik

Dominee Gremdaat: ‘Spelvreugde, kent u dat begrip?’ Daarna een betoog over jeugd die onherroepelijk voorbijgaat. Jong Oranje borrelde van spelvreugde en Sierhuis en Ekkelenkamp plukten tegen Cyprus de dag even gretig als de voorzetten van de flanken. Net begon ik me te ergeren aan Gravenberch of hij schoot de bal volmaakt in de hoek. Kadioglu is ook een speler die de dag plukt. Je ziet hem niet vaak omdat hij zich kundig verstopt ‘tussen de linies’, totdat hij in de tweede helft uit de loopgraven brak en vanaf links een voorzet gaf op de opgestoven Zeefuik. Soms iets te gretig, gaf hij nu de bal bekeken terug op Ekkelenkamp. Doelpunt. Straks is het voorbij en komt het Grote Oranje. Als je geluk hebt mag je meedoen met Frenkie en Donny. Die lekker dicht bij elkaar speelden gisteravond, vervuld van spelvreugde.

Deyovaisio Zeefuik.Beeld BSR Agency

14 oktober: een 8 voor Leonardo Spinazzola

Arme Frank de Boer: gedwongen door de publieke opinie moet hij woensdagavond Berghuis als rechtsbuiten opstellen wiens hoofdtaak zal zijn om achter linksback Spinazzola aan te hollen, niet zijn sterkste wapen. Lodeweges zette daar in de thuiswedstrijd Wijnaldum neer, ook een misser. Vervolgens kwam Malen op rechts terecht, fout. Stel dat het weer misgaat. Wat dan? 

Ik dacht terug aan 1978. Jan Zwartkruis was al twee jaar bondscoach toen de KNVB besloot voor het WK Happel tot tijdelijke baas te benoemen. Het ging goed: Nederland haalde de finale. Tijdens het toernooi kreeg iedereen zo’n hekel aan Happel dat hij opzij werd geschoven. Ik adviseer dat Frank Van Gaal opbelt met de smeekbede: ‘Louis, ik heb je nodig.’ Louis gevleid: ‘Ik kom, jongen.’ Tijdens het EK voltrekt zich het scenario van 1978. Louis doet stapje opzij, Frank haalt de finale.

Leonardo Spinazzola.Beeld Getty Images

13 oktober: Een 5 voor Frank de Boer

Bij het lezen van de kritiek in L’Équipe op het Franse elftal, 0-0 tegen Portugal, schoot ik in de lach. ‘Andere wedstrijd gezien? Bril nodig?’ Ze hadden duidelijk niet naar het Nederlands elftal gekeken. Zo’n niveauverschil zie je zelden. Portugal heeft een sterk elftal met Ronaldo, João Felix, Bernardo en nog wat van die toppers als Bruno Fernandes. Wij hebben Dumfries, Babel en Promes. Beide teams speelden 4-4-2 in een torenhoog tempo. Beide teams waren verdedigend op slot. Beide teams spraken al hun talent aan. Om te worden beloond met vieren en vijven in de krant. ‘Pogba is er nog niet,’ schreven ze. Ik zou hebben geschreven: ‘Pogba was twee klassen beter dan in Engeland.’ Het enige wat ik Deschamps kon verwijten, was het niet inbrengen van Camavinga. Maar om hem daarvoor een 4 te geven? Vergeleken met Frank?

Frank de Boer.Beeld BSR Agency

12 oktober: een 4 voor Quincy Promes 

Het licht aan het eind van de tunnel die Bosnië Herzegovina-Nederland heette, was dat een uur later Frankrijk-Portugal begon. Frenkie de Jong zei voor de wedstrijd dat een groot aantal van onze spelers tegen de wereldtop aan zaten. Grapje, denk ik. De Roon? Begon aardig, maar ging ballen weggeven als de Sinterklaas van het middenveld. Malen? Die in de eerste helft als rechtsbuiten de ene na de andere bal verloor? Promes, die een uur te laat werd gewisseld, nadat hij als Depay vrije trappen opeiste die hij niet aankon en die op een doel schoot dat zich heel ergens anders bevond? Babel viel in en schoot een bal naast die Miedema, Spitse en Martens met de ogen dicht hadden gemaakt. Dat Frenkie zelf vijf minuten voor tijd een enorme kans miste, beschouw ik als de ironische onderstreping van zijn ongelijk.

Quincy Promes.Beeld BSR Agency

10 oktober: een 6+ voor Teun Koopmeiners

Het was best een aardig debuut van Koopmeiners tegen Mexico. Hij ziet eruit als een echte voetballer, kijkt om zich heen, loopt rechtop en verstuurt zijn passes met de natuurlijke autoriteit van de linkspoot. Dit is niet alleen maar uiterlijke schijn, want bijvoorbeeld in Jong Oranje was hij de laatste keer zonder twijfel de beste man. Tegen Mexico was hij dat niet, niemand verdiende die avond de betiteling ‘beste man’. Er was gewoon geen beste man, omdat iedereen slecht was. Zo gaf Virgil van Dijk in de eerste zes minuten drie keer een bal weg. Ook Koopmeiners leed af en toe vervelend balverlies. 

De Mexicanen reageerden aanvallend niet scherp genoeg, anders waren er voor rust al twee in gegaan. De controleur bij de tegenstander was Edson Álvarez, evenals Koopmeiners 22 jaar. Ik zag Kees Kwakman bij Fox de tegenwoordig gebruikelijke riedel anti-Álvarez afsteken. Hij vond Koopmeiners veel beter, omdat die de ballen tenminste probeerde diep te spelen. Even wat puntjes op de i zetten: Mexico won de wedstrijd van het Nederlands elftal. Mexico staat hoger op de wereldranglijst dan het Nederlands elftal. Álvarez speelde dertig interlands, werd kampioen met zijn club América en won de beker. Op het WK van 2018 speelde hij alle wedstrijden. Inderdaad passt hij breed of terug als hij vooruit de opening niet ziet. Koopmeiners heeft die zorgen niet. Alle ballen gaan naar voren. 

Het probleem is dat men in het inter­nationale voetbal de pass liever ziet aankomen bij een medespeler. Bij elke foute pass, of hij nu vooruit is of niet, zetten de scouts een minnetje. Kees Kwakman zet dan een plusje, want een pass van Koopmeiners gaat altijd vooruit. Je wint er alleen geen interland mee, noch word je kampioen of speel je een WK. Maar het oog wil ook wat, schijnt. Het pluspunt dat ik woensdagavond zag, was de invalbeurt van Stengs. Onbevangen draaide hij een pirouette op het middenveld, passeerde een paar man en gaf een pass naar een medespeler. Hij voetbalde eindelijk beter dan tot nu toe bij AZ. 

Teun KoopmeinersBeeld BSR Agency

10 oktober: een 8 voor Cody Gakpo

Een lust voor het oog, noemen we een voetballer als Gakpo. Hij kan dribbelen, hij kan schieten als de beste en hij werkt hard. Jong Oranje zag er beter uit dan het Grote de avond daarvoor, weliswaar tegen een zwakkere tegenstander: Gibraltar mag geen naam hebben. Het spel van onze backs was zoals het moderne voetbal vereist. Bakker en Zeefuik daverden langs hun lijnen en gaven voorzetten. Zeefuik scoorde zelfs. Die jongen heeft de avond dat hij door ­Marcel Keizer werd ingebracht tegen Rosenborg, heel ver achter zich gelaten. 

Als Hateboer de rechtsback van het Nederlands elftal zou zijn, lag Zeefuik niet ver op hem achter. Voor Mitchel Bakker geldt hetzelfde. Het is zelfs de vraag of hij Owen Wijndal niet allang voorbij is – al zou Frank de Boer zijn fancy hakballen vloekend belonen met een wissel. Het meest genoot ik dus van Gakpo. Misschien heeft hij nog wel meer potentie dan Malen.

Cody GakpoBeeld BSR Agency

10 oktober: een 6 voor Dele Alli

Waar is Alli? Hij is 24 jaar en speelde 37 interlands. José Mourinho stelt hem niet meer op, voor Engeland wordt hij niet meer geselecteerd. Zijn concurrent Jack Grealish was tegen Wales de beste man van het veld. Waar is Alli? 

Dele AlliBeeld EPA

9 oktober: een 8 voor Eduardo Camavinga

Liever had ik naar Frankrijk-Oekraïne gekeken dan naar het Nederlands elftal. “Hier moeten we niet zwaar aan tillen, het was een oefenwedstrijd,” hoorde je alom. Frankrijk speelde ook een oefenwedstrijd. Wat ik ervan zag, deden ze het met meer gedrevenheid dan de sollicitatiecommissie die bij ons het nationale elftal vormt. 

De 17-jarige Camavinga debuteerde in de basis, terecht na zijn prachtige invalbeurt tegen Kroatië. Binnen tien minuten maakte hij zijn en Frankrijks eerste doelpunt: met zijn rug naar het doel lobde hij met zijn linker de bal in de verre hoek. Een voetballer van wereldklasse durft dat, ook al debuteert hij. Giroud scoorde geweldig met zijn linker, Mbappé deed het met rechts. Intussen keken wij naar Nederland-Mexico en loofde iedereen het debuut van Koopmeiners. Als die geen nee had gezegd tegen Rennes, had hij veel kunnen leren van Camavinga.

Eduardo CamavingaBeeld AFP

8 oktober: een 8 voor John de Jong

Vergeleken met een topclub als Barcelona, heeft PSV een geïnspireerde transferperiode afgesloten. Dit keer zonder het provinciale gejank dat rond de transfer van Bergwijn nog hoorbaar was. Iemand appte me dat Götze naar PSV kwam. “Vast,” zei ik, “nu Roland Garros in de herfst wordt gespeeld, zal 1 april ook wel in oktober vallen.” Een uur later tekende Götze in Eindhoven. De beste aankoop is die van middenvelder Ibrahim Sangaré van Toulouse. In het nationale elftal van Ivoorkust sta je niet zomaar. Hij is zo’n lange gast, een soort Nzonzi, met een hogere handelingssnelheid en een dribbel die hem zeker in de eredivisie onstuitbaar zou kunnen maken. Rosario heeft sowieso een groot probleem. Götze zag ik onlangs invallen bij Dortmund. Voor een has-been kon hij nog aardig meekomen. AZ en Feyenoord zouden Ajax’ concurrenten zijn, PSV wordt het echt.

John de JongBeeld ANP

7 oktober: een 5 voor Virgil van Dijk

De spelers hadden echt niks te maken gehad met de aanstelling van de nieuwe bondscoach, aldus de onverschrokken aanvoerder van het Nederlands elftal, type borst vooruit. Helaas voor hem hebben we internet, dus één druk op de knop en we zagen een quote van Virgil Zonder Vrees: ‘Ik heb de naam van Van Gaal niet genoemd, ik heb nog nooit met hem gewerkt.’ De opmerking impliceert niets anders dan dat er wel andere namen zijn genoemd. 

Van Dijk kon zich alleen nog maar verschuilen achter de bureaucratie van Zeist. ‘De bondscoach is aangesteld door de KNVB.’ Je ruikt de perschef op meters afstand. Moet iemand die wegholt bij het eerste zuchtje tegenwind onze verdediging aanvoeren? Is dat leiderschap? Is dat Baresi, Charlton, Israël, Puyol, Passarella? Nee, onze aanvoerder heet Virgil. Op het schoolplein wisten ze daar wel raad mee.

Virgil van DijkBeeld BSR Agency

6 oktober: een 9 voor Sven Botman

In de Ligue 1 speelde Lille tot nu toe zes wedstrijden. Ze zijn ongeslagen met twee gelijke spelen en vier overwinningen. Zondag wonnen ze met 3-0 van Strasbourg en bleven op twee tegendoelpunten staan dankzij het centrale duo achterin: Fonte en Botman. Vergelijk hen met het Liverpoolduo Van Dijk/Gomez: vier wed­strijden, elf goals tegen. 

Drie weken geleden hield Botman de Senegalese spits van Metz in bedwang. Deze 21-jarige Niane maakte zondag drie doelpunten tegen Lorient en scoorde zes uit zes. Botman wordt in Frankrijk beschouwd als een van de beste aankopen van dit seizoen met een prijs-­kwaliteitverhouding om van te smullen. Zondag was hij weer foutloos, met solide balveroveringen in de lucht en op de rand van de zestien. Hij is altijd een onderschatte voetballer geweest, totdat Luis Campos hem scoutte, die al meer dan 200 miljoen verdiende voor Lille. 

Sven Botman (rechts).Beeld AFP

5 oktober: een 4 voor Zakaria Labyad

Iets wat ik Ajax verplicht zou laten kijken in de lange busrit terug: Leeds-Manchester City van de dag ervoor. Ten Hag moet ook kijken, want opnieuw leidde een ontmoeting tussen Bielsa en Guardiola tot academisch materiaal. Over een gesprek dat Guardiola ooit voerde met Bielsa zei hij: “Ik heb gepraat met de man die het allermeest van voetbal weet.” De ironie wilde dat het resultaat van zaterdag (1-1) uiteindelijk niet neerkwam op de strategie van de twee tactici, hoewel Bielsa beslissend wisselde en Guardiola iets te laat was met zijn antwoord. Invaller Rodrigo Moreno maakte gelijk voor Leeds, invaller Poveda maakte Mendy gek en De Bruyne bleef de tegenaanval onvermoeid opzetten. Het beslissend wisselen is Ten Hag voorlopig even kwijt en naar het woord onvermoeid kon Ajax fluiten. Les voor de spelers: beter je best doen dan deze routineuze onverschilligheid.

Zakaria Labyad van Ajax tijdens Ajax - VitesseBeeld BSR Agency

3 oktober: een 6 voor Reshmin Chowdhury

Wat deed Chowdhury in Genève bij de loting voor de Champions League? Zij is een uitstekend journalist en deed exclusieve interviews met Ronaldo en Benzema voor Real Madrid-tv. Nu interviewt ze spelers en trainers langs het veld bij BT Sports en werkt ze voor de BBC. Onbegrijpelijk dat ze wenste mee te werken aan de freakshow genaamd ‘loting’, die de Uefa ons voorschotelde. Zelfs zij kon er weinig van bakken, ondanks haar af en toe opflikkerende humor. Ze kreeg Lewandowski aan het blozen door hem goedmoedig in de maling te nemen met zijn smoking, die afstak tegen het zwarte pak en de schooljongensstropdas van Kimmich. Bijna had ze Robert zover om een TikTokdansje te doen, totdat hij er toch maar van afzag. 

Voetbal is een vorm van showbusiness, totdat voetbalmensen ergens een show op touw zetten. Dan wordt het Joop van den Ende toen hij nog Batman was. Wat de loting betrof, kwam Ajax er niet best af. Atalanta is gewoon de spectaculairst voetballende ploeg van Italië, met de conditie van triatlonatleten. Zoals Johan Derksen observeerde: “Van Liverpool zie ik Ajax niet winnen.” Om te overwinteren moeten de punten worden gepakt tegen Midtjylland, wat geen wedstrijden oplevert om vooraf van te watertanden. De enige hoop biedt het resultaat van Napoli tegen Liverpool in de groepsfase 2019: thuis gewonnen, uit gelijk. AZ krijgt het zwaar tegen Koulibali, Osimhen, Insigne en Mertens.

Reshmin Chowdhury (links).Beeld AFP

3 oktober: een 8 voor Cody Gakpo

Nog niet zo lang geleden kon PSV deze wedstrijden tegen clubs als Rosenborg met overtuiging verliezen. Nu Malen, Teze en Gakpo zich snel ontwikkelen en de aankopen Max en Zahavi 100 procent meevallen, blijven ze tegen C-teams keurig overeind. De 2-0 van Gakpo was van Europees niveau en niet alleen door de prachtige afwerking met de binnenkant van zijn rechter. Zijn pijlsnelle uitbraak, de pass naar rechts en de assist van Zahavi lieten zien dat PSV onder deze, door het nieuwe Ihattarenpopulisme beschimpte, Roger Schmidt het best eens aardig kan gaan doen in de competitie. Deze trainer is geen ­pannenkoek, om in voetbaltermen te blijven.

Hij heeft ook nog eens de beschikking over Malen, die kakelvers van zijn blessure is teruggekomen. De voorzet op Zahavi voor de 1-0 had finesse en kwam voort uit een goed oog voor zijn medespeler. De ­keeper had een doorslaggevende redding en ­Dumfries is Dumfries. Zodra Ihattaren het licht ziet, is de creativiteit op het middenveld ook terug. In de Europa League zouden ze zomaar kunnen ­overwinteren met deze loting.

Cody Gakpo.Beeld BSR Agency

3 oktober: een 7 voor Lucas Paquetá

In anderhalf jaar zakte het transferbedrag van de ­Braziliaan Paquetá met 15 miljoen euro. Hij kwam van Flamengo naar AC Milan voor 35 en gaat nu voor 20 van Milan naar Lyon, waar hij op het middenveld naast zijn landgenoot Guimarães komt te spelen. Het vertrek van Houssem Aouar is opgevangen. Als deze opnieuw voor Les Bleus uitgenodigde middenvelder tenminste weg zou gaan uit Lyon. 

Er zijn nu drie ­Braziliaanse TD’s met zijn toekomst bezig: Edu van Arsenal, Juninho van Lyon en Leonardo van PSG. Edu wil Juninho geen 60 miljoen betalen en Leonardo kan het niet. Hij hoopt op een deal voor de zomer van 2021, die nu al wordt vastgelegd. Van de genoemde Brazilianen speelt de Franse Algerijn Aouar het meest Braziliaans.

Lucas Paquetá.Beeld AFP

2 oktober: een 8+ voor Donny van de Beek

Het is een expert met wie Donny van de Beek zijn Engels oefent in Manchester. Het noordwestelijke Midlandsaccent is al bijna vlekkeloos, alsof een Amsterdammer die bij VVV gaat spelen meteen een Limburgse tongval laat horen. “I think a great result,” Donny said. Result uitgesproken als ‘resolt’ en great als ‘greet’. Solskjaer sprak lovende woorden. “Hij heeft daar voetbalhersens zitten die ons nog vaak zullen helpen.” Over zijn balbehandeling: “Misschien niet opvallend voor mensen die niet goed opletten.” De pass op Mata, Donny’s assist voor het tweede doelpunt, was vintage Van de Beek. Zonder te kijken een flick met de zijkant van de rechtervoet, die Mata vrij voor het doel bracht. Voor mensen die twijfelen aan een basisplaats: Donny wist zich in te vechten in een team met Nouri en Bergwijn. Dit is echt eenvoudiger.

Donny van de Beek.Beeld EPA

1 oktober: een 8 voor Hugo Lloris

Tot twee keer toe sprak Mourinho na de wedstrijd tegen Chelsea Toby Alderweireld aan, die twee keer ‘nee’ schudde. Hij ging geen penalty nemen. Lloris won de toss en zei dat zijn team zou beginnen, waarmee hij de kans dat Tottenham zou winnen met een aantal procenten vergrootte. Een andere zekerheid bij penalty’s is dat een hoog ingeschoten bal er bijna altijd ingaat. 

Dier begon voor de Spurs. Laag en rechts langs de keeper. Daarna Lamela: laag en rechts. Vervolgens Højbjerg, die hem laag in dezelfde hoek schoot. Moura: laag en opnieuw in die hoek rechts van de keeper. Ten slotte kwam Kane. Die schoot hem laag in de andere hoek. De enige speler in deze shoot-out die het volgens de statistieken deed, was Mason Mount. Hij schoot de bal hoog en naast. Ik wil hier niks mee betogen.

Hugo LlorisBeeld AFP

30 september: een 8 voor Ansu Fati

Sinds een op 26 augustus door Simon Kuper in The Financial Times geschreven artikel over Messi, kijk ik naar diens lichaamstaal. Een ‘voormalige president’ zei dat Messi over de sterkste lichaamstaal beschikte die hij, die ex-voorzitter, ooit had gezien. ‘Met een blik liet hij de kleedkamer weten of hij het ergens mee eens was of niet.’

Welnu, ondanks veel gejubel in de krant over spelvreugde en gedartel bij Barcelona tegen Villareal, kon er bij Messi nauwelijks een lachje of een hupje af. De eerste glimlach nam ik waar nadat hij een penalty had benut. Daarvoor liep hij, in mijn ogen, vooral te chagrijnen over de hoofdrol die Ansu Fati naar zich toetrok. Wel kon hij met één aanraking van de bal een tegenstander uitspelen. Dat verleer je niet, evenmin als zwemmen. Op het voetbalveld blijft Messi de grootste vis.

Ansu Fati.Beeld AFP

29 september: een 10 voor Anna van der Breggen

Kijkend naar een vrouw op een fiets dacht ik: ‘De uren die zo elegant omlijsten/ waar alle ogen blijven, een prachtig zicht.’ Toen Shakespeare het begin van zijn sonnet schreef en toen Bas Belleman het vertaalde, hadden beiden nog geen idee van de volmaakte manier waarop Anna van der Breggen hun regels gestalte zou geven. Ik kijk minder vaak naar andere sporten dan vroeger. Het lijkt wel alsof de no look pass van Magic Johnson niet meer wordt gegeven, dat de volley van John McEnroe begraven ligt onder het gras, dat geen vrouw meer loopt met de elegantie van Wilma Rudolph, dat niemand nog weet wie Vivian Richards is. Totdat ik zaterdagmiddag werd gegrepen door een stijl die het alledaagse wielrennen ver oversteeg. Ik moest blijven kijken in de zekerheid dat ik zoiets volmaakts niet snel meer zou zien.

Anna van der Breggen.Beeld BSR Agency

28 september: Een 8 voor Dusan Tadic

Na twintig seconden liet Kudus Tannane lopen. Het was niet zijn enige fout: Kudus wisselde matige passes af met prachtige acties. Het hoogtepunt was een niet te stuiten uitbraak en de perfecte bal op Antony. “Als Gravenberch terug is, zit Álvarez op de bank,” aldus de bewaarquote van Arnold Bruggink. Bij mij is zijn uitspraak in veilige handen: ik gebruik hem pas zodra het tegendeel bewezen is. Nordin Amrabat, een goede prater met hersens als bonus, gebruikte zijn talent voor het verwoorden van de verkeerde waarneming. Natuurlijk was het geen rode kaart voor Álvarez. Ook probeerde hij de provocaties van Bazoer en Tannane goed te praten, nadat hij zijn sympathie voor Tannane had uitgesproken. Er lag een oude loyaliteit onder. Wat hebben Tannane, Bazoer en Amrabat gemeen? Alle drie weggestuurd bij Ajax. Intussen groeit Tadic stilletjes naar een nieuwe topvorm.

Dusan TadicBeeld ANP

26 september: Een 7 voor Frank de Boer

Frank de Boer is 50 jaar, een goede leeftijd voor een bondscoach. Van Gaal was 49 bij zijn eerste aanstelling, Hiddink idem dito toen hij in 1995 de functie kreeg. Wat de keuze voor zijn assistenten betreft, heeft Hiddink het toen goed aangepakt. Tijdens het seizoen ’97/’98 mochten, op dringend advies van Guus, Rijkaard, Koeman, Gullit en Neeskens een versnelde trainerscursus van één jaar volgen. Hiddink had er, met zijn achtergrond als docent, bezwaar tegen om deze grote sterren van het Nederlandse voetbal het diploma zomaar te geven, zoals bij Cruijff was gebeurd. Wel legde hij de nadruk op de praktijk, zonder de theoretische vakken te verwaarlozen. Al tijdens hun opleiding gebruikte hij zijn toekomstige assistenten voor het WK van 1998, om bij wijze van stage in het voorjaar de landen te analyseren die het Nederlands elftal zou treffen in de groep: België, Mexico en Zuid-Korea. Het was een pragmatische en doeltreffende aanpak, die getuigde van visie. Deze knowhow mocht van Hiddink niet verloren gaan voor het Nederlandse voetbal. Die visie is nu ver te zoeken. Wat zou Van Persie niet een ideale assistent van Frank de Boer zijn, al was het maar als stagiair. Er is een wederzijds respect en, nog belangrijker, Robin is in staat en niet te beroerd om tijdens de training Virgil van Dijk door zijn benen te spelen. Hij heeft het natuurlijke respect van een spelersgroep voor de beste voetballer. Helaas regeert in Zeist het dogma van de zwakken: de bureaucratie. Van Persie hoeft dan niet het hele traject van vier jaar af te leggen, maar hij moet wel minstens twee jaar in de klas. Daarin heeft zo’n jongen geen zin. Frank de Boer staat er alleen voor. Virgil van Dijk kan gerust zijn. Hij zal niet worden gepoort.

Frank de Boer.Beeld ANP

26 september: Een 8 voor Philipp Max

Het is duidelijk dat PSV in Max een uitstekende aankoop heeft gedaan. Twee assists tegen Mura en binnen het eerste kwartier al vier prima voorzetten. PSV viel in zijn geheel enorm mee. Het slechte nieuws dat uit Eindhoven was overgewaaid, bleek niet te kloppen. De Slovenen hadden zo’n lelijke ploeg waarvan een Nederlandse club op een slechte dag zomaar kan verliezen. Niet dat PSV in topvorm was, maar het was wel in staat om over dit Midden-Europese Abekewalda heen te lopen. De tweede meevaller was Bruma, die het vorig jaar geen bal goed heeft geraakt. De analist van dienst zat kennelijk nog met die mist in zijn hoofd toen hij in de rust stelde dat ‘zo’n Bruma’ er natuurlijk niets van kon. “Dat pikt de spelersgroep ook niet lang, hoor, dat zo’n gozer wordt opgesteld.” In de tweede helft gaf Bruma twee steekballen, die door Malen en Gakpo tot assist werden gepromoveerd. Het is zo’n kwetsbare bezigheid, dat analyseren. Gelukkig betaalt De Mol ze er goed voor. Beschouw het als gevarengeld.

Philipp Max.Beeld BSR Agency

26 september: Een 7 voor Ravel Morrison

De transfer naar ADO van Ravel Morrison kan een sensatie worden als iemand hem aan het voetballen krijgt. Ooit vocht hij tijdens een jeugdinterland tegen Litouwen met zijn teamgenoot Wilfried Zaha. Nou ja, vechten: een beetje trekken en duwen was het, opvallend genoeg toch. Bij West Ham United heb ik hem een paar uitstekende wedstrijden zien spelen. Ravel is 27 jaar en ADO is zijn elfde club.

Ravel Morrison.Beeld PA Archive/PA Images

25 september: Een 8 voor Luis Suárez

Elke keer sta ik versteld van de naïviteit van voetbalsupporters. Duizenden Ajaxfans speculeerden over de terugkeer van Suárez naar Ajax. Het werd Atletíco voor een salaris van 7,5 miljoen per jaar, nadat er in de stijl van de Uruguayaan en de corrupte club waar hij naartoe zou gaan, was gefraudeerd bij een taaltest. Nu hij samenwerkt met Simeone is er een duo ontstaan gemaakt in de hel. Al gaat Luis zich niet zo uit de naad rennen als Griezmann deed in zijn laatste seizoen in Madrid. Wel zal hij scoren en wordt de kans op bijten aanzienlijk groter onder leiding van de Argentijnse coach die net zo slecht tegen zijn verlies kan als Luis. Mijn tip voor Frenkie de Jong: dat hij zich ziek meldt voor de wedstrijd Atletíco-Barcelona. Suárez wil daar iets rechtzetten waarbij bloed zal vloeien.

Luis SuarezBeeld AFP

24 september: een 6 voor Mohamed Ihattaren

Ihattaren heeft een auto van twee ton. Mensen vielen erover. Ik hoop dat Audi hem korting heeft gegeven, zoals gebruikelijk is in de Duitse en Engelse voetbalwereld. Zo niet, heeft Mo te veel betaald. Het wordt tijd dat iemand bij PSV deze jongen, met zijn meer dan gemiddelde voetbaltalent, onder de arm neemt. 

Van Mino Raiola hoeft hij geen pedagogiek te verwachten. De opvoedkunde van Mino bestaat uit oppoetsen, niet van de auto, maar van het ego van de supersterren onder zijn bewind. ‘Jij bent goed, jij bent de beste, laat iedereen maar kletse.’ Vroeger had je in de begeleiding van PSV van die katholieke mannen die een streng maar rechtvaardig woord tot lastpakken konden spreken. Ihattaren heeft disciplineproblemen, ook en misschien vooral buiten het veld. Aan een Duitse trainer heeft hij weinig. Hij heeft behoefte aan ouderwets rooms-katholicisme.

Mohamed Ihattaren.Beeld BSR Agency

23 september: een 6- voor Dick Advocaat

De irritatie bij Advocaat na de vraag van een verslaggever over het zingen in De Kuip –‘als je anderhalve meter afstand houdt is er niks aan de hand’ – leek sterk op Ruttes gefrustreerde ergernis over dezelfde zangkoren. Het probleem voor de premier is, nu het overheids­beleid inzake corona dubieus wordt, dat hij, omdat ‘iedereen een stem heeft’, wordt geconfronteerd met een soort domheid die vóór de pandemie in Den Haag nauwelijks waarneembaar was.

Rechtse partijen noemden dat ‘geen voeling hebben met wat er leeft’. Wat er leeft steekt nu aan alle kanten de lege kop op. Zo zijn er vermeende B-artiesten, in talkshows BN’ers genoemd, die ‘niet meer meedoen’. Ze doen niet meer mee aan het gebruiken van hun hersens, evenmin als supporters van Feyenoord. Kennelijk hebben die mensen geen ouders, noch grootouders op leeftijd. Ze komen uit een ei.

Dick AdvocaatBeeld BSR Agency

22 september: een 8+ voor Mohammed Kudus

De statistieken waren goed: hoog percentage geslaagde passes, 92,3 procent, 4 schoten op doel, maar vooral een onmeetbaar, zichtbaar talent en gevoel voor de bal. Mensen meteen roepen van basisplaats en toptalent en weg met Álvarez: geen kortere termijnvisies dan in het voetbal. De voetbalkijker is in staat een speler af te serveren na een verkeerde ingooi. Ik zag in Mohammed Kudus een uitstekende speler die op het middenveld gaatjes open liet, die trucjes begon uit te serveren als champagne na sluitingstijd en die tactisch een paar bijlessen kon gebruiken. Kan hij samen met Gravenberch centraal op het middenveld spelen? Dat zou een feest worden voor elke tegenstander in de Champions League. Álvarez hoeft zich geen zorgen te maken. Promes misschien wel. Een middenveld met Kudus op tien is een aanlokkelijk vergezicht. Met Martinez dan naast Álvarez, ‘voor de balans’.

Mohammed KudusBeeld BSR Agency

21 september: een 8 voor Donny van de Beek

Donny viel goed in, zeker vergeleken met het spel van Paul Pogba, die nog niet hersteld leek van zijn coronabesmetting of die te kort vakantie had gehad. Van de Beek begon met tomeloos vrijlopen: kreeg hij de bal, dan kaatste hij vlekkeloos terug of door. Technisch en wat talent betreft was hij, zeg maar, de Kudus van Manchester United. Ook maakte hij een beheerst doelpunt. Jammer genoeg verloor United op een trooste­loze manier, dus die goal was snel vergetelheid. Vierenhalve week geleden speelden ze nog in de Europa League. Het gaat even duren voordat zij fit genoeg zijn. Met aankopen heeft die vermoeidheid niks te maken, al zal een Unitedfan kreunen om het bod van meer dan 50 miljoen van Manchester City op de geweldige centrale verdediger Jules Koundé van Sevilla, terwijl zij met een kneus als Lindelöf zitten.

Donny van de BeekBeeld AFP

19 september: een 4 voor Virgil van Dijk

In blinde paniek gooit de KNVB een Europese titel weg. Zelfs Frank de Boer zal erkennen dat Van Gaal de enige is die meer uit een elftal kan halen dan ze zelf denken dat erin zit. Virgil van Dijk is ervoor gaan liggen. Is hij bang voor zijn plaats? Tegen Leeds United was het huilen met de pet op en knudde met een rietje tegelijkertijd. Drie goals moest hij incasseren tegen een net gepromoveerd elftal. Bij de tweede dacht het fenomeen wel even in looppas een bal uit de lucht met de wreef weg te tikken. Leeds scoorde. Bij de eerste goal had de grote leider er ook al niet fijn uitgezien, net zo min als bij de derde, toen hij zijn been uitstak en de bal miste. Ongeconcentreerd en met kapsones liep de voorzitter van de spelersraad, althans de aanvoerder van het Nederlands elftal, over het veld. Van Gaal zou daar luidkeels iets van hebben gezegd. Misschien had hij hem wel op de bank gezet en voor De Vrij gekozen, de centrale verdediger die onder zijn leiding tijdens het WK van 2014 inter­nationaal doorbrak. Van Gaal coachte toen een niet van talent overlopend elftal naar de derde plaats op het WK, een prestatie vergelijkbaar met het winnen van de Champions League in 1995. Toch durfde ­Voetbal International een paar weken geleden deze kop te plaatsen: ‘Van Gaal armoedige keuze’. Een week later: ‘Ten Cate logische opvolger Koeman’.

Een schamele ruildeal met een lek uit het verleden in de hoop op een bron in de kleedkamer. Ik geloofde de domheid niet: een noodlijdend blad dat een hogere omzet tijdens een succesvol EK wegkieperde met de nonchalance van Van Dijk, ten behoeve van iemand die een mooie relatie met Rijkaard verspeelde door in Barcelona te veel eer naar zichzelf toe te trekken en vervolgens faalde bij Ajax en Chelsea.

Intussen zit Van Gaal zwaar teleurgesteld thuis. Hij had het graag tot een succes gemaakt, dat laatste kunstje. Nu zullen we met het rode potlood in de hand tijdens dat EK extra kritisch kijken naar Van Dijk en Memphis, de zwaargewichten in een spelersraad, waarvoor deze hele zaak een public-relations­fiasco is geworden. Hun gedrag is zoals we dat kennen van voetballers: gestoeld op eigenbelang.

Virgil van DijkBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden