Column
Hectische, nerveuze tijden zijn in aantocht
Met het zomerreces in zicht breken traditioneel de drukste maanden aan in het stadhuis. Voor de vakantie moet nog een aantal belangrijke dossiers door de gemeenteraad.
Politici zullen elkaar de komende weken vaker zien dan hen lief is.
Erfpacht staat nog op de agenda, de brug over het IJ, de uitbreiding van de stad. En dan zijn er lopende kwesties, zoals Airbnb en de perspectiefbanen voor langdurig werklozen.
Belangrijke onderwerpen die de toekomst van de stad bepalen, maar grote struikelblokken voor het college zitten er niet meer tussen. Erfpacht zal ongetwijfeld uitmonden in een verhit debat voor volle tribunes, maar de coalitie heeft dit dossier zorgvuldig dichtgetimmerd. SP en D66 moeten kleur bekennen en VVD-wethouder Eric van der Burg openlijk steunen.
Daar valt voor de oppositie weinig eer te behalen.
Wethouder Udo Kock krijgt het nog lastig vanwege de soap met de rondvaartboten, het kritische rapport van de Rekenkamer over de financiën en de achterstallige betalingen door de gemeente. Maar dat zijn geen kwesties die hem de kop zullen kosten.
Mogelijke twistpunten als het bestuurlijk stelsel en erfpacht zijn weggewerkt. De aanpak van de drukte in de stad sleept zich voort, maar tussen VVD, D66 en SP bestaat inmiddels wel consensus dat het massatoerisme moet worden aangepakt, al is het wondermiddel nog niet gevonden.
Het college kan de rit uitzitten. Dit betekent dat we ons zo langzamerhand kunnen gaan voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
D66 en PvdA maken zich al op voor de lijsttrekkersverkiezingen en bijbehorende debatten, waarmee de campagne feitelijk is begonnen.
Partijen nemen de komende weken hun posities in om zich te profileren. Zo zal de Voorjaarsnota, die binnenkort uitkomt, met daarin de plannen voor het komende jaar, ongetwijfeld ruimte bieden voor cadeautjes aan de coalitiepartijen. En zo geeft het college zichzelf een zetje richting de verkiezingen.
In de zomer zullen SP, VVD en D66 om tafel gaan zitten en afspreken hoe de partijen zich in de maanden daarna kunnen profileren, zonder elkaar openlijk af te vallen. SP krijgt ruimte om te vechten voor sociale woningbouw en armoedegelden. D66 zal zich opnieuw profileren als onderwijspartij en VVD als de handhaver van de stad.
De linkse oppositie gaat vooral de groeiende tweedeling benadrukken tussen arm en rijk, binnen de Ring en buiten de Ring.
En dan breken zenuwachtige maanden aan, waarin partijen lawaai gaan maken om hun punt te maken. Artikel 1 van Sylvana Simons en Denk zullen zich vanaf de zijlijn roeren als potentiële deelnemers aan de verkiezingen, wat weer zal leiden tot nervositeit binnen de partijen die hierdoor stemmen dreigen te verliezen. PvdA bijvoorbeeld, of GroenLinks.
Partijen komen met hun kandidatenlijsten; wie komt op een verkiesbare plek en wie niet? Raadsleden zullen vechten voor hun politieke leven. Reken op veel, heel veel schriftelijke vragen.
Hectische, nerveuze tijden zijn in aantocht, waarbij het gaat om de toekomst van de stad. Ik kan niet wachten.
Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.
Reageren? m.couzy@parool.nl