Lips

Han Lips hangt al weken aan de lippen van Rick Nieman

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: 'politieke thriller' Haagse Lobby.

Han Lips
Haagse Lobby Beeld NPO2
Haagse LobbyBeeld NPO2

En Mei Li Vos maar volhouden dat ze zich niets gelegen laat liggen aan lobbyisten. De belangenbehartigende klasse wil altijd maar dineren. Maar nee, daar is ze dus niet gevoelig voor.

"Weet je wel hoe sáái dat is?" vertelde ze eerder deze maand in Haagse Lobby. Maar presentator Rick Nieman was nog niet opgestaan van het bankstel in haar werkkamer of er klopte een lobbyist aan de deur met het verzoek om een onderhoud met het PvdA-Kamerlid.

Zo gaat dat dus in de Haagse achterkamertjes. Of laten we zeggen: zo gaat dat in het WNL-programma over de Haagse lobby. Elke aflevering is weer een pageturnende whodunit met een lobbyist in de rol van kwade genius die aan heel wat touwtjes trekt.

En dat allemaal in volle vaart gefilmd door een camera die om Nieman heen draait terwijl hij gloedvol vertelt en rond de Hofvijver huppelt. Dan verandert zelfs het poldercapitool aan het Binnenhof in House Of Cards.

Woensdag ging het over statiegeld. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom op die kleine flesjes geen statiegeld zit? Nee? Dat was nou precies de bedoeling van de frisdrank­lobby.

Er was eens een minister van Milieu die het plan opvatte voor statiegeld op kleine flesjes. En toen kwamen de lobbyisten en die gingen 'meestribbelen'. Ze beloofden minder zwerfvuil in ruil voor uitstel.

Om kort te gaan: even later was er geen minister van Milieu meer, maar een ministerie van Coca-Cola. Op zijn beurt, suggereerde Nieman met een veelbetekenende glimlach, staat de lobbyist van de milieubeweging op de payroll van de fabrikant van ­innameapparaten voor statiegeldflessen.

Zo hangt Lips dus al weken aan zijn lippen. En dan te ­bedenken dat Rick Nieman twintig jaar met uitgestreken smoelwerk achter een nieuwsdesk heeft gezeten. Met ­terugwerkende kracht: wat een verspilling van talent.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden