Lezersbrief

‘Hampe & Berkel was als de toverstokkenwinkel in Harry Potter’

Paroollezer Pelle Yntema schrijft een ode aan de muziekwinkel Hampe & Berkel op ’t Spui, nadat het bekendmaakte om in augustus vervroegd zijn deuren te sluiten. ‘Een gemis voor heel veel muzikanten in Amsterdam.’

Pelle Yntema
Tom van Berkel in zijn winkel Hampe & Berkel op ’t Spui. Beeld Lin Woldendorp
Tom van Berkel in zijn winkel Hampe & Berkel op ’t Spui.Beeld Lin Woldendorp

Muziekwinkel Hampe & Berkel op ’t Spui besloot afgelopen maand om in augustus vervroegd zijn deuren te sluiten. Voor eigenaar Tom, met zijn 68 jaar, een logische keuze nu de inkomsten door de crisis teruglopen. Voor veel muziekliefhebbers in de stad een groot verlies.

Al sinds ik gitaar speel – dat heet vanaf mijn veertiende, inmiddels bijna tien jaar – kom ik met enige regelmaat in muziekwinkels. Het gaat meestal om puur noodzakelijk bezoek dat ik zelden als prettig ervaar. Ik herinner mij de muziekwinkel in Purmerend waar ik als tiener kwam. Daar verliet je de zaak met wat plectra of een pakje nieuwe snaren, maar ook altijd met wat belerende woorden van de eigenaar. Iets van: “Nee, jij hebt niet zo’n gitaar” of “Dat hebben ze je zeker bij de muziekschool wijsgemaakt.” Ik zat niet bij de muziekschool, en ik wist prima welke gitaar ik had.

Bij Hampe & Berkel, de muziek­winkel van Tom en Maartje van Berkel, was dat anders. Als er iemand in Amsterdam zijn vak verstaat, dan is dat Tom. Zijn muziekwinkel is een van de mooiste winkels van Amsterdam; een plek waar ik bijna tien jaar met bijzonder veel plezier naartoe ben gegaan. Ik zou er in totaal twee instrumenten kopen. Twee akoestische gitaren, waarvan de laatste deze zomer. Een instrument waar ik mijn leven lang op zal spelen; een gitaar waarvan ik nog best een tijdje de jaarlijkse controle aan Tom had toevertrouwd.

Kenniscentrum

Toen bij een inbraak in mijn studentenwoning in Noord mijn gitaar totaal gemolesteerd was, bracht ik die naar Tom toe. Na kort zwijgend toegekeken te hebben concludeerden we dat er niks meer aan te doen was. Zelfs de beste poppendokter begraaft wel eens een pop.

Berkel was als Olivanders toverstokkenwinkel op de Wegisweg in Harry Potter: een piepklein winkeltje, vol met prachtige akoestische instrumenten. Hoewel er ook voor de coronacrisis plannen waren om de winkel te sluiten, gaat die nu vervroegd dicht. Zonder opvolger verdwijnt daarmee ook een belangrijk kenniscentrum voor het akoestische instrument. Een gemis voor heel veel muzikanten in Amsterdam.

Eindnoot: toen ik Tom afgelopen week in zijn winkel sprak, zei hij nog wel door te willen gaan met het onderhoud en reparaties van instrumenten. Dat biedt troost.

Pelle Yntema, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden