Lezersbrief

‘Halsema, stop oorlog tegen drugs en ga voor legalisering’

Paroollezer Joost Smiers betoogt dat drugs volledig gelegaliseerd moeten worden om criminaliteit te bestrijden. ‘Een gezaghebbend persoon als de burgemeester van Amsterdam moet luid en duidelijk zeggen dat het roer om moet.’

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Uiteraard moeten drugscriminelen opgejaagd wild worden. Daarin heeft de burgemeester van Amsterdam gelijk. Maar het is dweilen met de kraan open als er niet tegelijk toegewerkt wordt naar het volledig legaliseren van alle drugs, van productie tot distributie tot consumptie.

Het is zelfbedrog van Halsema te denken dat in Amsterdam de war on drugs gewonnen kan worden nadat die al decennia lang wereldwijd gefaald heeft, tegen enorme sociale en economische kosten.

Ik neem aan dat Halsema dat ook weet. Wat echter ontbreekt is de politieke moed en durf om dit hardop te zeggen. Het moet bestrijden én afkoersen op volledig legaliseren zijn. Alleen dan wordt criminelen de wind uit de zeilen genomen.

Momenteel maak je je niet populair met die mededeling. Politiek, politie en media liggen op ramkoers: nu gaan we het kwaad keren. Laten we eerlijk zijn: dat gaat niet werken. Het gebruik van drugs is op zich niet gevaarlijker dan dat van alcohol.

Waarom zouden we het één moeten bestrijden en het andere vrijuit verkopen? Vooralsnog moet drugscriminaliteit bestreden worden. Maar er moet tegelijk meer gebeuren.

Amsterdam moet een actief beleid voeren om het nationale parlement ervan te overtuigen dat de ooit door de Verenigde Staten geïnitieerde war on drugs van tafel moet.

Een gezaghebbend persoon als de burgemeester van Amsterdam moet luid en duidelijk zeggen dat het roer om moet. Pas dan ontstaat er ruimte om te bedenken hoe dat dan zou moeten gebeuren, welke stappen gezet moeten worden en welke obstakels zullen optreden. Dat wordt natuurlijk knap ingewikkeld, maar neem maar aan dat het beëindigen van de drooglegging van alcohol in de VS ook geen fluitje van een cent was. Toch is het gebeurd en verdween langzaamaan de aan alcohol gerelateerde criminaliteit.

Burgemeester, u kunt er de klok op gelijk zetten dat sommigen u zullen afschilderen als softie, als angsthaas, als u duidelijk maakt dat het beleid gericht moet zijn op legaliseren. Maar wees er van overtuigd dat u tegelijk een wereldwijde beweging in gang kunt zetten van verstandige mensen, op allerlei niveaus, die ook vinden dat de war on drugs een pijnlijke mislukking is en dat de wereld beter verdient en dat het beter kan: veilige drugs, zonder criminaliteit.

Joost Smiers, politicoloog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden