Lezersbrief

‘Halfweg is heerlijk zonder vliegtuig- en festivallawaai. Mag dat zo blijven?’

Frances de Waal, voorzitter van Geen N1, een vereniging die zich richt op het voorkomen van geluidsoverlast door festivallawaai in de woonomgeving, merkt tijdens de coronacrisis pas hoe stil het in Halfweg kan zijn.

Het Parool
Latin Village Festival 2019 in Spaarnwoude. Beeld Michel van Bergen
Latin Village Festival 2019 in Spaarnwoude.Beeld Michel van Bergen

Zonder dat wij ons ervan bewust waren, groeide het aantal vliegbewegingen tussen 2015 en 2019 op Schiphol van 350.000 naar 500.000 en slopen de afgelopen twintig jaar dancefestivals ons leven binnen. Intussen waren wij – drukbezette en niet zo alerte inwoners – als de kikker in water dat aan de kook wordt gebracht. Tot de coronacrisis kwam en er niet meer gevlogen werd en er geen dancefestivals meer plaatsvonden. Toen sprong de kikker alsnog uit de pan.

Afhankelijk van de windrichting wonen wij als het ware onder de Zwanenburgbaan en vlak naast de Polderbaan of tussen de beide banen in. Aan vliegtuiglawaai kun je wennen. Met zo veel vluchten als wij vlak boven ons hoofd hebben, is het geen verrassing als ze overkomen.

Het blijft echter ongezond. Want het leidt, ook als het lukt het te negeren, nog steeds tot stress. Negeren kost bovendien (veel) energie. Daarnaast leidt een overdaad aan omgevingslawaai tot slaapverstoring, hart- en vaatziekten, stofwisselingsproblemen en concentratiestoornissen. Dat geldt voor vliegtuiglawaai, maar ook voor festivallawaai. Omwonenden ondervinden daar vaak ondraaglijke hinder van.

De diepe bastonen van het allereerste dancefestival overdonderden ons. Wij hadden geen idee. Het was allemaal nieuw. En het bleek Rupsje Nooitgenoeg. Twintig jaar later zijn wij omringd door vier festivalterreinen en zien we elk voorjaar als een berg tegen het festivalseizoen op. Elk jaar kunnen we er slechter tegen. Alsof de bassen landen op een zere plek.

Inmiddels wordt er af en toe weer flink gevlogen. Het negeren begint vanzelf. Het vliegtuiglawaai valt dan vooral op als het stopt. Er valt dan een last van je af. Negeren van festivallawaai lukt niet, dat dringt overal binnen. Het voelt als een aanval.

Wat wij hebben geleerd van de afgelopen periode is dat we helemaal niet met vakantie hoeven of even een paar dagen ertussenuit. Het is heerlijk hier zonder vliegtuig- en festivallawaai. Zo kan het leven dus zijn. Naast werk en andere verplichtingen is een woning met voldoende stilte van grote waarde. En dat mag niet lichtvaardig verkwanseld worden.

Frances de Waal (voorzitter Geen N1, een vereniging die zich richt op het voorkomen van geluidsoverlast door festivallawaai in de woonomgeving), Halfweg

Dit artikel is eerder in uitgebreidere vorm verschenen in het tijdschrift Geluid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden