Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Hakim Ziyech deed een Tomas Brolin 2.0

PlusColumn

Maarten Moll

Eerst moest ik aan Dennis Bergkamp denken. Eerlijk gezegd gaan er weken voorbij dat ik niet aan Bergkamp denk. (Ik zat op de perstribune toen Bergkamp, zo ongeveer recht voor mijn neus, dat doelpunt tegen Argentinië maakte. Het is dat ik bij de geboorte van mijn twee dochters was, anders was dat hét moment uit mijn leven geweest. Ja, dat klinkt pathetisch, zielig, kinderachtig en wat niet allemaal. Maar het is wel waar.)

Toch klopte er iets niet in mijn denken, en toen dacht ik aan Tomas Brolin. Kent u hem nog? Het nationale knuffeldier van Zweden tijdens het WK van 1994.

Zijn doelpunt tegen Roemenië in de kwartfinale. Vrije trap voor Zweden. Hoe hij achter het muurtje van de Roemenen staat opgesteld en daar achter vandaan komt als zijn ploeggenoot de bal langs de muur speelt. Brolin neemt de bal aan en scoort.

De voorbereiding. Ruimte voor jezelf maken. Bij Bergkamp denk je aan de aanname en het scoren, niet zo zeer aan het vrijlopen. De goal tegen Argentinië, dat magische doelpunt tegen Newcastle.

Hakim Ziyech deed me maandagavond aan Tomas Brolin denken. Hoe hij, zwaar gedekt middenin het strafschopgebied van Vitesse, zichzelf vrij maakte.

Maar het was Brolin 2.0 wat Ziyech liet zien. Want anders dan de Zweed, had de Ajacied geen tijd om iets te bedenken. Hij deed wat hij deed. Op intuïtie. (Dat leek dan wel weer op hoe Bergkamp tegen Newcastle scoorde.)

Tadic gaf de bal voor. En in die korte tijd dat de bal bij hem zou aankomen gooide tovenaar Hakim Ziyech zo'n grote, zwarte, glimmende Hans Klokdoek over zichzelf en zijn tegenstander. En toen Ziyech die doek een moment later weer wegtrok, stond hij 'ineens', achter zijn tegenstander. Prachtig vrijgedraaid, klaar om iets met de bal te gaan doen.

Het deed er eigenlijk niet meer toe dat hij scoorde. Al maakt dat de acties van Brolin en Bergkamp wel onvergetelijk. Hoe Hakim Ziyech zijn tegenstander in de luren legde was al genoeg.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden